Hátborzongató klímakönyv jelent meg – Risto Isomaki: Elsodort világok

Hátborzongató klímakönyv jelent meg – Risto Isomaki: Elsodort világok

Szerző: Bozsó Brigitta

Risto Isomaki finn író és környezetvédő Elsodort világok című regénye fikció, de mondanivalója nagyon is komoly tudományos tényeken és elméleteken alapszik. A műfajában (és a nagyközönség számára valószínűleg mondanivalójában is) újszerű “ökothriller” már a könyvesboltokban van, a fiatalabb korosztály kedvéért képregény formában is.

A regény nem titkolt célja, hogy a témát (éghajlatváltozás) a szélesebb közönség számára is érthetővé, megfoghatóvá tegye és cselekvésre buzdítson olyanokat is, akik egyébként nagyot ásítanak a “klímakutatás” és “környezetvédelem” szavak hallatán. Szerintem sikerül neki.

A könyv 2005-ben íródott és számos díjat kapott. Az eltelt 5 év alatt cseppet sem lett kevésbé időszerű a mondanivalója. Mi magyarok talán a nemrég átélt  iszapkatasztrófa fényében méginkább aktuálisnak és egyben hátborzongatónak érezzük, hogy arról olvassunk, mi lenne, ha bekövetkezne az, amire a tudósok figyelmeztetnek, és az emberiség jövője veszélybe kerülne egy környezeti katasztrófa miatt.

Tartalmából:

A nem túl távoli jövőben egy orosz tudós kutatócsoport­jával annak próbál utánajárni, mi okozhatta a vesztét a Cambay-öbölben felfedezet elsüllyedt városnak. Ezzel egy időben egy finn kutató, Kari Ahola Susan Changgal és csapatával együttműködve a sarkvidéki olvadó jégtáblák problémájára igyekszik megoldást találni. A két kutatás a tudósok meglepetésére egyre több ponton fonódik össze, és végül rájönnek, hogy a globális felmelegedés hamaro­san hatalmas szökőárt fog okozni. Bár képesek megjósolni ezt az óriási természeti katasztrófát, már semmit sem tehet­nek azért, hogy megakadályozzák bekövetkeztét. Vajon lesz elég idejük cselekedni? Meg tudják-e hozni a világ vezetői időben a helyes döntéseket? Egyáltalán van még remény?

Facebook Comments