Felkavaró módosító indítvány

Felkavaró módosító indítvány

Szerző: Varga Katalin

Eddig nem látott bizonytalanságot okozott a megújulóenergia-piacon a Lázár János FIDESZ  frakcióvezető által benyújtott módosító indítvány az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/1941. számú törvényjavaslathoz. A javaslat bármiféle előzetes kommunikáció és indoklás nélkül idén a negyedével, jövőre több mint harmadával csökkentené valamennyi megújuló energiaforrást hasznosító erőmű átvételi árát.

A biztosítékot az indítvány azon pontja verte ki, amely a kapcsolt erőművek átvételi árának idén januártól esedékes csökkentését egy mondattal kiterjeszti valamennyi megújuló alapú villamosenergia-termelésre.

A megújuló energia cselekvési tervben is szó van a KÁT-rendszer átalakításáról. Reményeink szerint ez a folyamat egy valós koncepció mentén, szakmai egyeztetéssel egybekötötten fog zajlani. Mára mindenki felismerte, hogy szükséges a különböző megújulóenergia-technológiákat adottságaiknak megfelelően differenciált árképzéssel támogatni, szem előtt tartva a megújulóenergia-ipar fejlesztésének célját. Mindezzel teljesen ellentétes a frakcióvezető javaslata.

A módosító indítvány adhoc módon, egyeztetés nélkül, azonnali hatállyal – sőt visszamenőleg az év elejétől –, mindennemű felkészülési idő nélkül vezetné be a KÁT-árak csökkentését, valamennyi technológiára. Nem ismerhető meg azonban sem a módosító indítványból, sem a nyilatkozatokból, hogy mi is a változtatás mögötti valós szándék.

A hazai megújulóenergia-szabályozás eddig sem a kiszámíthatóságáról volt ismert. Abban azonban senki nem kételkedett, hogy a megszerzett jogait megtarthatja, illetve, hogy a kormányzat alapvetően támogatja a megújulók térnyerését. Így legalább egyes technológiák fejlődésnek tudtak indulni.

A mostani javaslat azonban teljesen felkavarta a piacot.  Akár elfogadja a parlament, akár nem, ennek az iparágnak ez a pár hét lebegtetés is nagy kárt okozott. A hazai és a külföldi beruházókban, finanszírozókban bizonyára mély nyomokat fog hagyni, hogy – akármilyen szándékkal is történt – a kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője, szakmai szempontból nehezen értelmezhető érveléssel bedobott egy ilyen javaslatot.

Facebook Comments