Szeretünk a kályhától indulni

Szeretünk a kályhától indulni

Szerző: Fülöp Orsolya

„A régiek még tudtak építkezni”, „jó vastag falai vannak”, „nincs jobb a vályognál!” – tegye fel a kezét, aki nem hallotta még ezeket a közkeletű népi bölcsességeket.

Úgy gondoltuk, ennél azért komolyabb információkra, mindenekelőtt adatokra és energetikai számításokra van szükség ahhoz, hogy megbízható képet kapjunk a hazai lakóépületek jellemzőiről. Ami eddig nem volt, most lett: 2000 háztartás körében országos adatfelvételt végeztünk, hogy megtudjuk, milyen épületekben lakunk mi ebben az országban. A sok különböző típusú épületre több száz minta-energiatanúsítványt készítettünk el.

Nagy munka volt, de megérte: fény derült többek között arra is, hogy az 50-60-100 évvel ezelőtt épült, „jó vastag falú” tégla- és vályogházak – számos jó tulajdonságuk mellett – energetikai szempontból a legrosszabb épületeink közé tartoznak – F-G kategóriánál nemigen kapnak jobb besorolást egy energiatanúsítványban (ahogy mi hívjuk, a lakcímkében).

Mégis, a háztartások mindössze negyede szigetelte otthona falait vagy cserélte korszerűre ablakait, és hatoda újította fel fűtési rendszerét. Pedig, ha mindezt azok is megtennék, akik eddig még nem, akkor eredményeink szerint a lakóépületek összes energiafogyasztása több mint 40%-kal csökkenne!

Ez pedig nem kevés: számításaink azt mutatják, hogy Magyarország teljes energiafelhasználásának több mint egyharmada a lakóépületekben fogy el – meglepő, de ez vetekszik az ország összes nagyerőművében egy év alatt elégetett energiahordozók mennyiségével!

Érdekes eredmény, hogy a lehetséges megtakarítások döntő része (80%-a) a családi házakban érhető el. Ennek oka egyrészt az, hogy a magyar háztartások kétharmada családi házakban él, amelyek jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások. Másrészt ezek a házak arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt (körben a falakon és a tetőn, padlón), mint a társasházi lakások. A jó hír az, hogy számításaink szerint éppen a családi házak azok, ahol a hőszigetelés és a nyílászáró-csere a megtakarított energiaköltségek miatt jobb befektetés lehet, mintha a háztartás bankba tenné a pénzét.

Aki nem hiszi, számoljon utána! Az adatok, a kutatás módszertana és az összefoglaló elemzés megtalálhatók a NegaJoule2020 projektünk weboldalán, a lakcímkéről pedig ezen az oldalon lehet sok praktikus dolgot olvasni.

Facebook Comments