A nap a médiában

A nap a médiában

Szerző: Tóth Gyula

A napokban több internetes oldal, illetve egy rádióműsor is foglalkozott a napenergia hazai helyzetével. Támogatja ma az állam, ha valaki gáz helyett napkolektorral kívánja fűteni a lakását? Teljesíthetne-e hazánk jobban a napos piacon? Érdemes-e egyáltalán napenergiában gondolkodnunk? Az Energiaklub napos sajtóreggelije nyomán született cikkek a legfontosabb megújuló energiás kérdésekre keresték a választ – ki-ki más és más lényeges momentumot hangsúlyozva:

A Világgazdaság cikke például azt emeli ki, hogy bár jók a természeti adottságaink, a beépített kapacitások száma mégis kevés és a napenergiával termelt villamosáram átvételi ára is alacsony. Az Ozone Network írása címében is az állami támogatásokat hiányolja. Az írás kitér arra a beszédes tényre is, hogy ma itthon 800-1000 kW (1000 kW = 1 MW) a napelemek beépített kapacitása, miközben, hazánk kedvezőbb napos adottságai mellett, ennél hetvenszer több kapacitás érhető el Lengyelországban és ezerszer ennyi Németországban. A cikk több lehetőséget is megemlít, amivel a napenergia hazai terjedését segíteni lehetne. A Napi Gazdaság a napenergia gazdasági vetületeit vizsgálja. Idézik Varga Pált, a a Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnökét, aki szerint a helyzet jelenleg az állami támogatások szempontjából a legrosszabb. Ugyanakkor viszont kedvező jelek is vannak, hiszen például a napelemes áramtermelő rendszerek is egyre rohamosabban terjednek. “Továbbra is csak kullog a hazai napenergia-piac” – választotta beszámolójának címéül a Portfolio. A cikk azonban nem csak a negatívumokra fókuszál, hiszen például arról is írnak, hogy a KEOP pályázatoknak köszönhetően az önkormányzati szegmens is az utóbbi időben egyre inkább megjelenik a napenergia-piacon. Az ingatlan.net, profiljába vágó módon, arra is kitér az általuk írt beszámolóban, hogy mit nyerhet egy háztartás a napenergiával, az áramtermelés néhány hasznos szempontját bemutatva.

Az újságírók cikkeik megírásához nagyrészt az Energiaklub anyagait használták fel, többek között a legfrisebb napenergia piacelemzésünk legfontosabb tanulságait.

Facebook Comments