Egri Energia Napok

Egri Energia Napok

Szerző: Majer Anna

A közelmúltban Eger városa az „Energia Napok” rendezvényével irányította a városi polgárok figyelmét a tudatos energiahasználat fontosságára. Eger önkormányzata komolyan veszi az energiahatékonyság és az éghajlatváltozás kérdését. Sajnos a legtöbb hazai önkormányzat a mindennapi gondok terhe alatt roskadozva nem tud (nem akar?) kellő figyelmet fordítani ezekre a kérdésekre. Ez azért súlyos hiba, mert 5, 10 vagy 20 év múlva az éghajlatváltozásból, illetve az energiaszegénységből fakadó a problémák a mindennapok égető kérdéseivé válnak, igen jelentős hátrányt okozva azoknak a településeknek, akik nem „ébredtek fel” idejében.

 

Szerencsére találkozhatunk üdítő kivételekkel, példamutató településekkel is. Egerben jelenleg több projekt is fut párhuzamosan, amik a klímaváltozásra való felkészülést, illetve az energiabiztonság megalapozását célozzák meg. Eger települési éghajlatváltozási stratégiája az Energiaklub segítségével készül. Több nyertes pályázatuk is van e témakörökben, de talán még fontosabb a lelkes munkatársak, elkötelezett döntéshozók jelenléte. Minél jobban be szeretnék vonni a város lakosságát az Eger jövőjét érintő kérdésekbe, intézkedésekbe. Ennek egyik eszköze volt az április közepén megrendezett Energia Napok is.
Több célcsoportja volt a tematikus napoknak:

–  az utca embere a főtéren elhelyezett sátraknál tájékozódhatott a megújuló energiák hasznosításának különböző technológiáiról

–  az iskolásoknak csütörtökön szerveztek előadássorozatot a városháza dísztermében

–  az érintett cégeknek, szakembereknek pedig pénteken nyílt lehetőségük a tapasztalatcserére

A diákságnak szóló rendezvényen az Energiaklub is képviseltette magát, egy interaktív és dinamikus előadással vázoltuk az egri éghajlatváltozási stratégia lényegét – a 10-18 éves korosztály számára is emészthető stílusban. Az előadás jól sikerült, az eleinte bátortalan gyerekek is magabiztosan sorolták az előadás végére az éghajlatváltozás lehetséges veszélyeit, az alkalmazkodás területeit, és a megújuló energiaforrásokat. Fontos lenne, hogy minél több településen szervezzenek ehhez hasonló, iskolán kívüli keretek közt zajló ismeretterjesztő programokat a gyerekeknek, fiataloknak. A rendezvény tanulságai közé tartozik, hogy különösen fontos a korosztálynak megfelelő stílus, illetve az előadások  időkereteinek megtartása, a szünetek pontos betartása.

Az előadássorozatot a Display plakátok átadása zárta: 13 helyi oktatási intézmény kapta meg ezt a kitűnő kommunikációs lehetőségeket jelentő „tanúsítványt”.

Jó látni, amikor egy önkormányzat ilyen lelkesen vág bele energiahatékonysági, éghajlatvédelmi programokba, és azt jól átgondoltan, a projekteket egymáshoz hangolva hajtja végre. Reméljük még sok hasonló eseményen vehetünk részt Egerben, és más városokban is!

Facebook Comments