Megújuló Szada Program

Megújuló Szada Program

Szerző: Kovács Emese

Az új főtér mellett Szada már megújuló energia stratégiával is büszkélkedhet. Bár az utóbbi kevésbé látványos, a község jövője szempontjából mégis fontosabb szerepet kaphat. A Szent István Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének munkatársai a múlt héten egy községi fórumon mutatták be a COACH BioEnergy projekt keretében összeállított megújuló energia stratégiát Szadán. 

A projektben az ENERGIAKLUB is részt vesz, végigkísértük a stratégia születését, és a megvalósításban is szeretnénk segíteni. A fórum szűk körű önkormányzati és lakossági részvétellel zajlott.  Az energiahatékonyságban rejlő lehetőségek mellett a napenergia és a biomassza hasznosítása lehetne a helyi energiaellátás fő pillére. A biomassza ellátásra jó lehetőségek vannak a Gödöllői Erdészettől, és egy falu környéki energiaültetvény is elegendő alapanyagot szolgáltatna a helyi hőigény kielégítésére. Az este második részében kötetlen beszélgetésen vitattuk meg a település lehetőségeit, mind energetikai téren, mind az ezzel szorosan összefüggő munkahelyteremtés és élelmiszer önellátás terén.Vécsey László polgármester hangsúlyozta, hogy nagyon hasznos volt ez a tervezési folyamat,  így ők is jobban átlátják az intézmények és a település energiaigényét, de fontos lenne a község munkalehetőségeit együtt kezelni az energetikai fejlesztésekkel.

Az önkormányzati fejlesztések irányát eddig a pályázati kiírások szabták meg, hiszen a főtér felújítása 90%-os támogatás mellett “kihagyhatatlan lehetőség” volt, most pedig az iskola épületének energiahatékonysági felújítását előzi meg a 35kW-os napelem rendszerre beadott pályázat, előbbire most nincs lehetőség. A fűtési költséget pedig a korábbi biomassza kazánnal igyekeznek csökkenteni a következő fűtési szezonban.

A dokumentum átadásával a projekt feladata egyrészt lezárult, másrészt viszont most kezdődik a munka igazán fontos része, hiszen a helyiek bevonásával elkezdődhet a stratégiában foglaltak megvalósítása. A stratégia részeként 4 olyan konkrét javaslat is megfogalmazásra került, amely már rövid távon is változást hozhat, a település energiaellátása fenntarthatóbbá tehető. A késő estébe nyúló tanácskozás több fontos és kézzelfogható eredményekkel zárult:
 

A település létrehoz egy biomassza udvart, amelyben egyrészt várják a faluban keletkező zöld hulladékot, amelyből komposztot készítenek. Másrészt a környékben keletkező erdészeti hulladékot itt tárolja és aprítékolja majd az önkormányzat, ezzel is támogatva a településen biomasszával tüzelő lakosok téli alapanyagszügségletének kielégítését, olcsó, helyben előállított aprítékkal.

Az önkormányzaton belül megalakult az energetikai albizottság, így az energetikai témájú ügyek kezelése, a lakossági tájékoztatás és tudatformálás, és a fejlesztések egy kézbe kerülnek.

Helyi Energia Iroda létrehozásának javaslata módosított formában, lakossági kezdeményezésben valósul meg, amelyhez az önkormányzat a Faluház épületében helységet biztosít. Az lakosság tájékoztatását a helyi újságon és a honlapon keresztül is segíti az önkormányzat, amelyhez szakmai támogatásával egy helyi biomassza alapanyagot forgalmazó szakember is hozzájárult.

A Gödöllői Klímaklub ősszel családi energianap szervezését vállalta, amelyen remélhetőleg elindítják a szadai klímakört is. Itt a közösségi beszerzéseken túl helyi energiatippek kidolgozását is tervezik.

Valami elindult Szadán, de a település csak akkor válhat energetikailag önellátóvá, ha ehhez a folyamathoz a lakosságot is sikerül megnyerni és a fejlesztések nem a pályázati kiírások, hanem a stratégia mentén valósulnak meg.

Facebook Comments