Leleplező e-mailek: a brit kormány Fukusima bagatellizálását tervezte

Leleplező e-mailek: a brit kormány Fukusima bagatellizálását tervezte

Szerző: Koritár Zsuzsanna

Belső e-mailek szivárogtak ki arról, hogyan akarja a brit kormány fenntartani nukleáris terveit a japán katasztrófa után: a nukleáris cégekkel közösen kidolgozott PR stratégia mentén jelentéktelennek akarták feltüntetni a fukusimai katasztrófát.

(A Guardian cikke alapján)

Miután felismerték, hogy mekkora veszélyt jelenthet a nukleáris ipar jövőjére a baleset, az EDF, az Areva és a Westinghouse – vezető nukleáris cégek – minisztériumi tisztviselőkkel karöltve azon dolgoztak, hogyan lehetne a megrendült bizalmat visszaállítani.

Az érdekes az, hogy az együttműködés a kormány kezdeményezésére indult. Ők keresték meg a cégeket és a képviseleti szervüket, a Nukleáris Ipari Szövetséget (Nuclear Industry Association, NIA) azzal, hogy a helyzet nem annyira „drámai”, mint ahogy a televízióban mutatják, a radioaktív kibocsátásokat ellenőrzik és a reaktorok is megfelelő felügyelet alatt vannak. Egyben közös, összehangolt fellépést sürgettek, hogy fenntartsák az atomenergia társadalmi elfogadottságát, és megakadályozzák, hogy az „antinukleáris fickók” tőkét kovácsoljanak az eseményekből és „teret nyerjenek” („We need to ensure the anti-nuclear chaps and chapesses do not gain ground on this.”).

Az e-mailek kiszivárgása után egy liberális képviselő lemondásra szólította fel az energia- és klímaügyi minisztert, Chris Huhne-t (maga is a liberálisok közül való), akinek a hivatalából a levelek elindultak, mondván: „ Ez a szándékos és (sajnálatos módon) igen hatásos kísérlet  Fukusima igaz történetének „csillapítására” a liberális értékek meghazudtolása. Nem elfogadható, hogy egy Liberáils Demokrata miniszter vezesse azt a hivatalt, amely részt vesz egy manipulatív és vállalati érdekeket védő, égbekiáltó összeesküvésben”.

Erről valamiért eszembe jut az a szerződés, amit a paksi bővítéssel kapcsolatban az atomerőmű kötött az Aszódi Attila vezette BME Nukleáris Technikai Intézettel (Energia Kontroll Programunk keretében, bírósági úton jutottunk hozzá – ld. bővebben). És mielőtt valamilyen műszaki tartalmú együttműködésre kezdünk gondolni: a Műegyetem nevezett intézetének egy kommunikációs tanulmányt kellett elkészíteni a nukleáris technológia előnyeiről és a társadalmi elfogadottság növelésének lehetőségeiről …

 

Facebook Comments