Hőségtippek!

Hőségtippek!

Szerző: Majer Anna

Már azt hittük az augusztus ezentúl őszi hónap lesz!  Aki a szabadsága alatt kabátban indult nyaralni, bizonyára sokat szidta ezt a hideg, megbízhatatlan Augusztust. Értesüléseim szerint Augusztus ezen felettébb megsértődött: „Hát tehet ő arról kérem, hogy az emberiség üvegházgázokkal megzavarja az éghajlatot?” Sértettségében elhatározta, megmutatja, be tud ő még fűteni nekünk ha összeszedi magát!  A homlokomról csordogáló izzadság-patakok és a sorra dőlő melegrekordok bizonyítják – sikerült neki!

Előző bejegyzésünkben már olvashatták, miért nem jó ötlet a légkondicionáló használata. Röviden összefoglalva ártelmes az egészségre, és a klímaváltozást is gyorsítja. Igen ám, de akkor mit tegyünk, hogy ne olvadjunk rá az aszfaltra? Íme néhány tipp, hogy túléljük a hőségriadót:

–       A legmelegebb időben, 11-15 óra között ne menjünk ki a szabadba, ha nem feltétlenül szükséges! Különösen ügyeljenek erre az idősek, a gyermekek és a várandósok! Rengeteg nyugdíjast látok Budapesten délben (!) indulni vásárolni, nagy szatyrokat cipelni! Keljünk fel inkább korábban, a piacok és az élelmiszerboltok már korán reggel nyitva vannak!

–       A nagy melegben a hőguta, a napszúrás veszélye is nagyobb! Vegyünk kalapot, sapkát, használjunk fényvédő krémeket (felnőtteknek legalább 15-ös, gyerekeknek 30-as faktorszámút)! A gyerekekre különösen oda kell figyelni!

–       Igyunk elegendő vizet! Legalább 2-3 liter vizet igyunk meg egy nap, és kerüljük a cukrozott üdítők, alkohol, kávé fogyasztását!

–       Éjszaka és hajnalban szellőztessük a lakást, de ahogy kezd melegedni az idő, zárjuk be az ablakokat, és sötétítsünk! A külső árnyékolók (redőny, spaletta) sokkal hatékonyabbak ilyenkor, mint az egyszerű sötétítő függöny.

–       Ha autóban kell utaznunk, készítsünk be egy hideg vízzel töltött kis virágpermetező flakont, azzal fújuk be az arcunkat, így jobban fogjuk tűrni a meleget!

–       Utazás közben mindig legyen nálunk víz, legyező!

–       Tegyünk kifacsart vizes rongyot (pl. konyharuha, textilzsebkendő) a hűtőszekrénybe, majd csavarjuk a csuklónkra, bokánkra!

–       Mélyhűtőben lehűtött vizes palackokat rakhatunk az íróasztalunk alá, ez is hűsít kicsit munka közben!

–       Zuhanyozzon naponta többször!

–       Ha nem tud aludni a melegtől, hűtsön le egy összegyűrt lepedőt a hűtőszekrényben, majd azon aludjon!

És végül, de nem utolsósorban:
 Figyeljen oda, mit mond Szeptemberről! Nehogy ő is megsértődjön…

Facebook Comments