“A felelősség késztet a megszólalásra”

“A felelősség késztet a megszólalásra”

Szerző: Perger András

A Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatójának véleménye az atomenergiáról

A Polgári Szemle szeptemberi számában írás jelent meg Petz Ernőtől, a Paksi Atomerőmű volt (1991-94) vezérigazgatójától. A szakember, aki korábban maga is meggyőződéssel vallotta, hogy az atomerőművek biztonságosak, a fukusimai baleset után megváltoztatta ezt az álláspontját. Ma már úgy látja, hogy: „az atomerőművek építésével és üzemeltetésével az ember már a képességei határát kísérti, ezért jó lenne még idejében abbahagyni. […] a kockázat túl nagy, és haszontalan minden egyéb kockázattal az összehasonlítás. Az atomenergia a sugárveszély miatt olyan alattomos, hogy nem szabad e tűzzel tovább játszadozni. Ez túl komoly játék.”

A magyarországi viszonyokat, folyamatokat jól ismerő szakember komoly kritikát fogalmaz meg az atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban, mondván, a felelősség készteti a megszólalásra: „Felnőttünk a feladathoz? A 2003. évi paksi súlyos üzemzavart tekintsük figyelmeztetésnek. Azóta pozitív irányban lényegesen semmi sem változott. A nukleáris hatóságnak ugyanaz a személy a főigazgatója.”

(Petz Ernő már 2003-ban is kritikával illette mind az atomerőművet, mind az Országos Atomenergia Hivatalt, az erőmű súlyos üzemzavara után. Jelen álláspontjának értékéből semmit nem von le, hogy a cikkben vitatja a klímaváltozást – a klímakutatásban ugyanis nem számít szakembernek, míg az atomerőműveket illetően igen.)

Facebook Comments