Zöld áram: zöld út?

Zöld áram: zöld út?

Szerző: Csanaky Lilla

Amióta az ELMŰ szeptember végén bevezette a zöldáram tarifát, rengeteg megkeresés érkezett hozzánk a témával kapcsolatban. Tapasztalataink szerint a fogyasztók jelentős része szívesen választaná az új szolgáltatást, ha meg lenne róla győződve, hogy döntésével valóban a környezetbarát technológiák elterjedéséhez járul hozzá. Az alábbiakban felsorolunk néhány jogosan felmerülő kérdést, melyekre – az ELMŰ marketing és termékfejlesztés osztályának vezetőjével történt beszélgetésünk alapján, illetve a magyar jogszabályok ismeretében – válaszokat is adunk.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonába tartozó, felsődobszai vízerőmű eddig is termelt villamos áramot, amit a KÁT-rendszer keretében át is vették. Miért fizetnék emelt árat azért, amiért egyszer már a villanyszámlában fizettem?

Amint azt az ELMŰ munkatársától megtudtuk, a Sinergy Kft. által üzemeltetett vízerőmű kikerült a KÁT mérlegkörből, így az üzemeltető a megtermelt villamos energia után már nem kapja meg a kötelező átvételi árat, tehát nem kell a túltámogatástól tartani.

Ki ellenőrzi a Zöld Tarifa díjszabását?

A Zöld Tarifa szolgáltatás keretében a fogyasztók nem az egyetemes szolgáltatás hatálya alatt, hanem a versenypiaci előírásoknak megfelelő szabályozási háttérrel vételezik a villamos energiát. A MEH (Magyar Energia Hivatal) csak az egyetemes szolgáltatás hatálya alá tartozó árakat szabályozza, így az ELMŰ zöldáram tarifája, mint versenypiaci tarifa nem tartozik a hivatal ellenőrzése alá.

Mi történik, ha a Zöld Tarifa iránti kereslet meghaladja a felsődobszai erőmű termelését?

Az ELMŰ tájékoztatása szerint már zajlanak a tárgyalások más erőművek üzemeltetőivel az esetleges csatlakozásról. Minél többen választják az új díjszabást, annál nagyobb lesz az eredetigazolás jelentősége. Kizárólag független ellenőrző szervezet garantálhatja a megtermelt és eladott zöldáram mennyiségének egyensúlyát, de ehhez Magyarországon még nem áll rendelkezésre a szükséges intézményi keretrendszer.

Mi kell ahhoz, hogy a zöld tarifa hozzájáruljon a megújuló energiaforrások hasznosításának növeléséhez?

A zöld áram tarifa akkor segíti elő a megújuló alapú villamosenergia-termelő erőművek terjedését, ha a szolgáltatás keretében értékesített áram legalább egy bizonyos része új erőművekből származik. Németországban például az „ok-power”-címke tartalmaz egy olyan kritériumot, hogy a szolgáltatás keretében értékesített villamos energia egyharmada új (fiatalabb mint 6 éves) erőműből kell, hogy származzon. Ez biztosítja a szükséges ösztönzést az új megújuló ill. kapcsolt energiatermelő erőművek létesítésére. Amennyiben a Zöld Tarifa szolgáltatás keretében értékesített villamos energiát a KÁT-rendszerből kilépő erőművek termelik, úgy a szolgáltatás nem segíti elő a megújuló alapú energiatermelés mértékének növekedését.

A zöld tarifa összességében egy jó kezdeményezés, amely illeszkedik az uniós szakpolitika irányvonalaihoz, de ahhoz, hogy ne csupán marketingelem, hanem valóban a megújuló energiaforrások elterjedésének eszköze lehessen, a vonatkozó szabályozás megfelelő kialakítására van szükség. Az átláthatóság és a fogyasztók védelmének érdekében elengedhetetlen, hogy a kormány kijelölje a díjszabás és az eredetigazolás ellenőrzéséért felelős intézményt, illetve megteremtse a zöld tarifa alkalmazásának jogszabályi keretrendszerét.

Facebook Comments