Nem kell stresszelni?

Nem kell stresszelni?

Szerző: Perger András

Érdekes módon az atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálata (stressz-tesztje) ügyében korábban tapasztalt nyíltság a visszájára fordult. Miért gondolja az atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal, hogy a fukusimai baleset okán lefolytatott felülvizsgálatról szóló végleges jelentés nem tartozik a nyilvánosságra?

Az előzetes jelentés elkészültéről ugyanis a határidő napján (augusztus 15.) mind az atomerőmű, mind az Országos Atomenergia Hivatal megemlékezett, méghozzá az előzetes jelentés nyilvánosságra hozatalával. Szeptember közepén a hivatal is elkészítette a maga jelentését. Az atomerőműnek október 31-ig kellett elkészíteni a végleges jelentést. Erről hétfőn csak egy rövidke közlemény jelent meg az atomerőmű honlapján, a hivatal nem közölt semmit (mivel hétfő munkaszüneti nap volt, ezt nem tartom súlyos problémának). Végül kis késedelemmel ugyan, de ma (november 3.) közlemény jelent meg mindkét intézmény honlapján a jelentés elkészültéről. Magát a végleges jelentést azonban nem csatolták.

Ennek oka nem ismert. A folyamat nyilvánossága mellett számos érv szól (a korábbiakban ezeket nyilván figyelembe vették, amikor az előzetes jelentést elérhetővé tették), de legalábbis nem világos, milyen érvek szólnak ellene. Az előzmények fényében tehát furcsa a nyilvánosság korlátozása, különös tekintettel arra, hogy az előzetes jelentés számos kérdést nyitva hagyott, ígérve azoknak a végleges jelentésben való rendezését.

Azt gondolom, hogy a lépés árt a felülvizsgálati folyamat hitelességének. Az atomerőmű és a hivatal az eddigiekben mutatott hozzáállása nagyságrendekkel meghaladta a környező országok (Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária) hasonló intézményeiét. Romániában pl. nem érhető el nyilvánosan a román nyelvű jelentés, csak az angol. Tartalmi tekintetben pedig gyakorlatilag a magyar jelentés volt az egyetlen, amely beszámolt hiányosságokról (pl. a cseh jelentés már-már viccízű megjegyzése szerint a cseh atomerőművek hálózati betáplálását leginkább a megújuló energiaforrások terjedése veszélyezteti). Ezen a helyzeti előnyön sokat ront, hogy a jelentés tartalma nem ismerhető meg, arról csak az atomerőmű és a hatóság által készített, a pozitívumokat kiemelő, a negatívumokat pedig fejlesztési lehetőségként feltüntető közlemények tájékoztatnak.

Facebook Comments