Karácsony – kevesebb energiával

Karácsony – kevesebb energiával

Szerző: Engi Szilvia

 

Karácsony közeledtével leginkább az ajándékvásárlás, és a karácsonyi menü kitalálása köti le figyelmünket. Érdemes egy kicsit más szempontok alapján is elgondolkodni, hogyan lehet szép, ugyanakkor energiahatékony az ünnep!

Nincsen Karácsony fenyőfa nélkül

Az ünnep legfőbb kelléke, a szépen feldíszített karácsonyfa. A fa kiválasztásánál megtehetjük az első tudatos lépést, amellyel mind a környezetet, mind a pénztárcánkat kíméljük. Jó megoldás lehet, egy élethű, újrahasznosított műanyag fenyőfa, melyet évről évre ismét elővehetünk, így kímélve a fenyőfákat, amiket ha életben hagyunk, egyenként évente közel 4 kg CO2-t kötnek meg. Aki idegenkedik a műanyag fától, annak alternatív lehetőség lehet a gyökeres fenyő, melyet aztán elültethet a kertben, akinek pedig nincs kertje, vásárolhat visszaváltható fenyőfát, vagy akár kartonpapírból is készíthet egyet magának.

Ünnepi fények

A karácsonyi égősor szintén hozzátartozik az ünnepi hangulathoz. Kerülhet akár a fára, vagy használhatjuk a kert díszeként is, mindenképpen érdemes hatékonyan használni azt! Elsődleges jó tanács, hogy használjunk LED izzósort, aminek alacsonyabb a fogyasztása, mint a hagyományos égősornak, ráadásul az élettartama is nagyobb. A használat módjával is sokat spórolhatunk, hiszen ha éjjel-nappal világítunk velük, több napon keresztül, az megnöveli decemberi energiaszámlánkat. Használjuk az izzókat csak Szenteste, pár óra időtartamra, a többi napon, pedig spóroljunk az árammal! Ne feledjük: az igazi karácsonyi hangulatot kétség kívül a gyertya teremtheti meg. Így december elmúltával is ünnepelhetünk – köszönhetően az alacsonyabb energiaszámlánknak.

Mi kerül a fa alá?

Ajándékozáskor szinte minden évben előkerülnek a „felesleges holmik”. Figyeljünk oda, hogy ne adjunk szeretteinknek energiafaló ajándékokat. Amennyiben mégis elektromos készüléket adunk ajándékba, válasszuk azt, amelyik a legjobb energiaosztályba tartozik (A+, A). A meglepetéseket természetesen be is csomagoljuk, ekkor érdemes annak módjára is odafigyelnünk. Mivel a papír előállítása rengeteg energiával jár, válasszunk újrahasznosított anyagból készült csomagolóanyagokat, vagy akár használhatjuk a színes magazinok lapjait is. Idén tegyük félre a csomagolópapírt, hogy jövőre is használhassuk!

Ugyanígy használjunk újrahasznosított papírból készült üdvözlőlapokat, vagy elküldhetjük jókívánságainkat ismerőseinknek papír használata nélkül is, különféle e-cardokon.

Karácsonyi vacsora

Az ünnepi vacsora elkészítésénél is spórolhatunk az energiával. Olvassa el a főzéssel kapcsolatos energiatippjeinket itt!

Egy kis odafigyeléssel szép és olcsó karácsonnyal zárhatjuk az évet.

 

Facebook Comments