Paksi bővítés továbbra is homályban

Paksi bővítés továbbra is homályban

Szerző: Perger András

Csaknem két éve levelezünk a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a paksi atomerőmű bővítésén dolgozó Lévai projekt adatairól. A 2011 januárja óta zajló adatigénylési folyamatban sok adatot kaptunk meg az MVM-től, ehhez azonban egy – számunkra és a nyilvánosság számára kedvező végkimenetellel zárult – peren és sok levelezésen keresztül vezetett az út. A megkapott adatmennyiség mostanra vált érdemessé egy nagyobb lélegzetvételű elemzésre. Ebben ismertetjük az adatkérelmi folyamatot, bemutatjuk és röviden elemezzük a megkapott dokumentumokat, adatokat, információkat.

Az elemzésben arra a következtetésre jutottunk, hogy a Lévai Projekt keretében 2009 júniusa óta mintegy 3,6 milliárdot költöttek el. Ennek az összegnek közel háromnegyedét fordították a tender és az engedélyezés előkészítésére, illetve a bővítés PR-jára, míg a konkrét – gazdasági, műszaki – vizsgálatokra csak csekély hányad jutott. Ez azt jelenti, hogy a Lévai projekt keretében valójában nem a 2009 tavaszi parlamenti döntésben ígért megalapozó vizsgálatokat végzik, hanem már konkrétan a bővítést készítik elő.
A megkapott információkból úgy tűnik, hogy a gazdaságossági kérdéseket a projektben eddig nem vizsgálták. A korábbi kommunikációval (mely szerint a beruházás finanszírozását az MVM meg tudja oldani saját forrásból, hitelből, illetve befektetők bevonásával) szemben az is kiderült, hogy mára más megoldásban is gondolkodnak: egy megrendelt elemzés tárgya ugyanis az az elképzelés, hogy előre, a villamosenergia-fogyasztókkal finanszíroztassák a beruházás költségeinek legalább egy részét.

Az elemzés letölthető az Energiaklub honlapjáról.

Facebook Comments