Ismét új külsőt kaphat az EU energiacímke

Ismét új külsőt kaphat az EU energiacímke

Szerző: Varga Katalin

Még meg sem szokták a fogyasztók a nemrég bevezetett új energiacímkéket, az Európai Bizottság ismét egy új dizájnon gondolkodik. A módosítás célja a fogyasztók minél pontosabb tájékoztatása.

Nem is olyan rég esett át változáson a háztartási gépek energiafogyasztását jelölő címke. Nemsokára azonban ismét új címke-dizájn jöhet. Az euractive.hu portálon megjelent hír szerint a 2010/30/EU[1] direktíva közelgő felülvizsgálata a címkéket is érintheti.

Az 1995-ben bevezetett EU energiacímkék célja, hogy pontos, felismerhető és összehasonlítható információval lássa el a fogyasztókat a háztartási készülékek energiafogyasztására, teljesítményére és egyéb lényeges tulajdonságaira vonatkozóan. A különböző színekkel jelölt, eredetileg A-tól G-ig terjedő skálán a zöld A kategória jelölte a leginkább energiahatékony termékeket.

A 2010/30/EU energiacímke irányelv kiszélesítette a címkével megjelölendő termékek körét, és a fogyasztók eligazodásának segítésére leegyszerűsítette a címkéket. 2011 óta a hűtőszekrények, fagyasztók, mosó- és mosogatógépeket jelölő címkék már sokkal átláthatóbbak: alig tartalmaznak szöveget, nyelv-független piktogramok mutatják az éves energiafogyasztást, a zajszintet és egyéb termékspecifikus jellemzőket. Az új címkék emellett nem csak A-G energiaosztályok közé sorolják az adott terméket, hanem az elmúlt évek technológiai fejlődését tükröző még hatékonyabb A+, A++ és A+++ osztályokat is tartalmazzák. 2013. szeptemberétől[2] a fényforrásokat és lámpatesteket is az újabb fajta címkék jelölik majd.

A régi és a jelenlegi EU energiacímkék

A 2010/30/EK irányelv felülvizsgálata során – amely június 27-én kezdődött az első stakeholder találkozóval – a Bizottság újabb három címkeverziót tesztel. Az egyik javaslat szerint az A-G betűkkel jelölt energiaosztályoknak megfelelő sávokat a jövőben egy 1-100-ig terjedő numerikus skála válthatná fel, ahol a 100-as jelölné az energiahatékonyság szempontjából legjobb terméket. A javaslatot kidolgozó Stéphane Arditi, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) munkatársa szerint a fogyasztók így a jelenleg azonos pl. A++ kategóriájú termékek között is különbséget tudnának tenni. További ötletként merült fel pl. az adott évben elérhető legjobb technológia feltüntetése is a címkéken. Az egyes verziók értékelése 2014 júniusára, az irányelv felülvizsgálatára vonatkozó technikai jelentéssel egy időben készül el.

Valószínűleg még évekbe fog telni, amíg a legfrissebb címkék rákerülhetnek a háztartási gépekre. Addig is az a fontos, hogy a jelenlegi címkéket megismerjék és értelmezni tudják a fogyasztók, és vásárlási döntéseiket az energiahatékonysági besorolások alapján (is) hozzák meg.

Forrás: euractive.com

 

[1] AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/30/EU IRÁNYELVE (2010. május 19.) az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről

[2] A BIZOTTSÁG 874/2012/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2012. július 12.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a lámpák és a lámpatestek energiafogyasztásának címkézése tekintetében történő kiegészítéséről

 

Facebook Comments