Obama támadást indít az Amerikai Életforma ellen

Obama támadást indít az Amerikai Életforma ellen

Szerző: Fülöp Orsolya

Obama négy célt tűzött maga elé 2009-es hivatalba lépésekor: a gazdaság felpörgetését, az Irakból való kivonulást, az egészségügy reformját és az éghajlatváltozás elleni lépések meghozatalát. Az első három célkitűzés terén volt előrehaladás, klímaügyben azonban a hangzatos beszédeken kívül nem sok érdemi intézkedés történt. A második elnökségi ciklusban ez az egyik fő prioritás, és úgy tűnik, az elnöknek ezúttal valóban komolyak a szándékai.

Obama ugyanis a szenes erőművek elleni merényletre készül. A hatszáz-egynéhány szénerőmű, amelyből az USA áramtermelésének 40%-a származik, az ország összes CO2-kibocsátásának egyharmadáért felelős. Az elnök ezért tavaly azzal bízta meg a Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy dolgozzon ki új szabályozást az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében. Az új rendszer részletei idén júniusban kerülnek majd nyilvánosságra.

Mindez rejt némi politikai kockázatot Obama számára, hiszen a legszennyezőbb erőművek nemritkán a legjövedelmezőbbek közé tartoznak, amelyek dollármilliárdokat költenek kormányzati lobbira. A 2012-es választások befolyásolására 400 millió dollárt (kb. 88 milliárd Ft) költöttek ezek a lobbicsoportok, idén pedig már 30 milliónál tartanak. Sok képviselő hétvégente együtt golfozik a szenes lobbistákkal, azaz vannak összefonódások a politika és a szenes üzleti érdekeltségek terén. Obama ellenfelei máris az amerikai életforma elleni támadásként aposztrofálják a szén elleni küzdelmet, áramkimaradásokkal, áremelkedéssel riogatva a közvéleményt.

Az elnök szándékainak komolyságát jelzi az a minap kiadott jelentés is, amelyben az elnök a klímaváltozás USÁ-ban már észlelhető káros hatásaira hívja fel a közvélemény figyelmét: a jelentés régiónként illetve államonként elemzi a tapasztalatokat és a várható időjárási eseményeket (heves esőzések, szélviharok, aszályok, erdőtüzek okoznak már most is komoly problémát az Államokban).

Obama nem titkolt célja, hogy a nemzetközi klímatárgyalások vezetőjeként is pozícionálja az USÁ-t. A 2009-es koppenhágai csúcson 17%-kal ígérte csökkenteni az ország kibocsátását 2020-ig. Ha az új szabályozás életbe lép, az USA nagy lépést tenne e cél teljesítése felé, és növelné az Egyesült Államok hitelességét és jelentőségét a következő, 2015 decemberi párizsi klímacsúcson.

Júniusban várhatóan okosabbak leszünk. Egyrészt az USA ismerteti az új szabályozást, másrészt e sorok írója az Amerikai Nagykövetség 3 hetes International Visitors Programján vesz majd részt, melynek keretében bevezetik majd az amerikai klímapolitika rejtelmeibe. A tapasztalatokról mindenképpen beszámolok majd.

 

A cikk nagyrészt a Rolling Stone magazin cikke alapján íródott.

Facebook Comments