Mit tud az Okos Ház?

Mit tud az Okos Ház?

Szerző: Fülöp Orsolya

A XV. kerület Rákos úti társasház a korábban megvalósult fűtéskorszerűsítés után 2012-ben tovább modernizálódott a FŐTÁV Okos ház projektjének keretében. Az elvégzett beruházások megtérülés ideje 11-14 év.

A projekt keretében korszerűsítették a használatimelegvíz-rendszert: átépítették és hőszigetelték a vezetékhálózatot, a cirkulációs rendszert termosztatikus beszabályozó szelepekkel szerelték fel. A vízfogyasztás csökkentése érdekében minden vízcsapra és zuhanyra víztakarékos perlátor került.

A mérési rendszer kialakítása során rádiós elven leolvasható költségosztó készülékeket telepítettek a fűtési rendszerben, elektronikusan leolvasható vízmérőket építettek be, állandó kiolvasó rendszert építettek ki az épületben; 5 évre megállapodtak a költségosztási szolgáltatásról, információs portált alakítottak ki, illetve megteremtették az adatkapcsolatot a szolgáltatók felé.

Mivel a fűtési költségmegosztás mellett a víz-fogyasztást is szerették volna látni az on-line rendszeren keresztül, be kellett kötni a vízórákat az on-line rendszerbe. A korábbi vízórák erre a funkcióra nem voltak alkalmasak, ezért minden lakásban le kellett cserélni a meleg és hideg víz mellékmérőket. Ilyen esetben kötelező újraplombáltatni a Fővárosi Vízművekkel, vagyis emiatt szükség volt minden mellékvízmérő óra plombálására.

A beruházás 2012 decemberében zárult le. A felújítás összesen bruttó 20,5 millió forintba került, amely a következőképpen oszlott meg a különböző beruházási elemek között:

A napelemes rendszer

A 2 kW-os napelemes rendszer 2013. február és december között 1862 kWh energiát termelt. Az átlagos termelés júliusban és augusztusban volt a legmagasabb (a március-májusi időszakra csak összesített adat áll rendelkezésünkre, így ott nem tudjuk hónapokra bontva bemutatni az átlagokat.)

 

A rendszer a ház közös helyiségeinek illetve berendezéseinek (lépcsőházi világítás, lift) áramigényét látja el, vagyis a megtermelt energiamennyiség teljes egészében a társasház villamosenergia-költségét csökkenti.

Az eddigi termelési adatok és a jelenlegi áramárak alapján, a napelemes rendszer kb. 14 év alatt térül meg. Ez egyszerű megtérülés, vagyis sem az energiaárak esetleges emelkedése, sem a karbantartási költségek (pl. inverter-csere) nem lettek beleszámítva. A beruházás, illetve a rezsicsökkentés előtti áramárakkal számolva a megtérülés 11 év.

HMV-korszerűsítés

A korszerűsítés hatására érzékelhetően, 38%-kal csökkent a ház vízmelegítési célú hőfelhasználása. Ez részben annak is köszönhető, hogy 13%-kal kevesebb vizet használtak a lakók a beruházás utáni évben, de emellett az 1 m3 víz felmelegítéséhez szükséges hő mennyisége is csökkent, 28%-kal. Az alábbi diagram az adott időpontban mért, előző 1 éves hő- és vízfogyasztást mutatja.

A beruházás a jelenlegi hődíjjal számolva 14 év alatt térül meg, a felújítás (rezsicsökkentés) előtt érvényben lévő, magasabb árral kalkulálva 11 év.

Természetesen mivel a lakóknak nem volt költsége a beruházással kapcsolatban, számukra már megtérült a projekt.

 

Az adatok forrása: Főtáv Zrt.

Facebook Comments