Magyarország energiaszolgáltatói, egyesüljetek!

Magyarország energiaszolgáltatói, egyesüljetek!

Szerző: Fülöp Orsolya

Megpróbáltam megérteni, miről is határozott a kormány a holding alapú közszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos tegnapi kormányhatározatban. Nem sikerült teljes mértékben, amit viszont megértettem belőle, annak technikai és jogi megvalósítását nem tudom egyelőre elképzelni sem.

Az augusztus 27-én elfogadott Kormányhatározat (1484/2014) szerint a kormány szándéka az, hogy a távhő-, földgáz-, és villamosenergia-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba szervezzék.

Kezdjük ott, hogy mi az a közszolgáltatás? A Fogyasztóvédelmi törvény szerint a hulladékgazdálkodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, víziközmű-szolgáltatás, postai szolgáltatás stb. mellett ilyen a távhőszolgáltatás, és az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztóknak nyújtott földgáz- és áramszolgáltatás is (1997. évi CLV. törvény, 2§ h) ). Egyetemes szolgáltatásra alapvetően a lakossági fogyasztók jogosultak, vagyis itt leginkább a lakossági szolgáltatásokról van szó – a korábban meglebegtetett ipari rezsicsökkentés egyelőre valószínűleg elmarad.

Magyarországon 11 nagyvállalat ad el a háztartások számára földgázt és villamos energiát, ezek egy-két kivételtől eltekintve nemzetközi vállalatok. A kilencvenvalahány településen működő távhőszolgáltató döntő többsége viszont a települési önkormányzatok tulajdonában van. Valahogy nem látom magam előtt, ahogy ez a rengeteg különböző méretű, különféle tulajdonviszonyú, változatos jogi formával bíró vállalat egyetlen társaságcsoportban egyesül. Azt meg, hogy ezt önként és dalolva megteszik majd, pláne nem.

Feltűnhet az is, hogy a korábbi tervekben szerepelt még a hulladék- és a víziközmű-szolgáltatások állami kézbe vonása is, de erről úgy tűnik, letettek. Az is szembetűnő, hogy ebben a határozatban már nincs szó non-profit alapú szolgáltatásról, míg az augusztus 15-én elfogadott határozat még olyan holdingról szólt, amely “nonprofit alapon, a  szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntartható módon működik”. Mondjuk az, hogy ez pontosan mit jelent, soha nem derült ki egyértelműen.

A Kormányhatározatban továbbá szerepel egy igen rejtélyes mondat: a Miniszterelnökséget vezető miniszter (= Lázár János) lássa el a tulajdonosi jogokat nem csak a holding, hanem “a központi adatfeldolgozó társaság” felett is. Meg tudná mondani valaki, hogy ez vajon mi?

Facebook Comments