Jószerencsét! – A Laibach szülőföldjén jártam

Jószerencsét! – A Laibach szülőföldjén jártam

Szerző: Fülöp Orsolya

A világhírű metálbanda évtizedekig nem léphetett fel Szlovéniában, kemény politikai szövegeik miatt. Ezeknek egy része a bányászatról, a bányászok munka- és életkörülményeiről szólt, a szénbányászat ugyanis az elmúlt két évszázadban meghatározó jelentőséggel bírt a régióban.

kép: laibach.org

A barnaszenet 1755-ben kezdték el bányászni Zasavje régióban, eleinte kevés sikerrel. Akkoriban alig 10 ezren éltek a régióban, és főleg mezőgazdaságból éltek. A bányászat akkor indult igazán virágzásnak, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia megépítette a Triesztet és Bécset összekötő vasútvonalat: ez egyrészt összekötötte a régiót a világgal, másrészt maga is jelentős szénfogyasztó volt. Az 1900-as évek elején azután sorra épültek a térségben a szenet felhasználó üveggyárak és vegyi üzemek. A termelés felfutásával benépesült a régió, a parasztokból munkások lettek. A munkakörülmények nem lehettek túl rózsásak, mert 1883-ban, Szlovéniában az elsők között, munkássztrájk tört ki.

kép: saját

A szlovén parlament 1995-ben döntött a bányák bezárásáról és rekultivációjáról. Némelyikben már meg is szűnt a termelés, némelyiket pedig 2020-ig zárják be, addig fokozatosan csökkentve a termelést. A bányászcsaládokat természetesen érzékenyen érintik a bezárások, nő a munkanélküliség, az emberek elvándorolnak a régióból. Másrészről azonban szó szerint fellélegezhet majd a helyi lakosság, mert a bányák illetve a széntüzelés komoly egészségügyi problémákat (légzőszervi és szívpanaszok, rák, mérgezés stb.) okozott. A régió ugyanis a Száva dombok közé ékelődött völgyében fekszik, ahol megreked a levegő – talán nem véletlen, hogy Európa legmagasabb kéménye itt, a Trbovlje-i széntüzelésű erőműben található.

kép: wikipédia

Az erőmű jelenleg nem üzemel, de Szlovénia energiafelhasználásában még ma is 20%-os részarányt tesz ki a szén. Az elégetett szén mindössze 13%-a származik importból, vagyis a bányászat még mindig jelentős. Zasavje régióban a felhagyott bányák területén elkezdtek erdőt telepíteni, és megkezdték a geotermikus potenciál felmérését, vagyis igyekeznek a tisztább energiaforrások felé fordulni, és előnyt kovácsolni a bányabezárásokból. Egy korszak letűnt, egy új kezdődik.

A Laibach is újra koncertezhet Szlovéniában.

Jó szerencsét!

Facebook Comments