A dán prof elmondja, hogyan kell energiaforradalmat csinálni. Henrik Lund: Renewable Energy Systems könyvismertető

A dán prof elmondja, hogyan kell energiaforradalmat csinálni. Henrik Lund: Renewable Energy Systems könyvismertető

Szerző: Sáfián Fanni

A dán alternatív energetikai szabadságharcos professzor, Henrik Lund legújabb munkájáról szóló könyvismertető elolvasható a Corvinus Egyetem Kovász folyóiratának legfrissebb számában.

„Hogyan hozhatunk létre egy megújuló energiaforrásokon alapuló társadalmat?” – a könyv első mondatában feltett kérdésre látszólag egyszerű a válasz: a megújuló alapú technológiák használatának elterjesztésével. Ha azonban a felszínt megkapargatjuk, és a technológiai szempontok mellett a társadalmi, gazdasági és politikai jelenségeket is megfigyeljük, bonyolultabb helyzettel találjuk szembe magunkat.

Egy olyan feszült szituációt láthatunk körvonalazódni, ahol a fenntartható energiagazdaság érdekeit  képviselő  társadalmi  szereplők – civilek, kutatók, megújuló alapú technológiákkal foglalkozó kisvállalkozások – néznek farkasszemet a jelenlegi energiaiparral, az azt kiszolgáló intézményrendszerrel és politikával. A mérkőzés egyelőre el sem kezdődhet, hiszen az erőviszonyok egyértelműek: a megújulókat képviselőket a pályára nem, csak a kispadig engedik.

Az összefoglalóból többek között megtudhatjuk, milyen „sötét” energetikai múlttal indult a dán sikertörténet, hogy miért nincs Dániában atomerőmű, vagy hogy milyen stratégiai tanácsokat javasol a professzor annak érdekében, hogy lehetőségünk legyen valódi (energetikai) jövőképek, alternatívák közül választani a gazdasági hatalmak és a befolyásolt politika által ránk erőltetett kényszerpályák helyett. Na és arról is, hogy jön Paks II a képbe…

A könyvismertetés itt olvasható.
 

Facebook Comments