Szabad, csak nem lehet

Szabad, csak nem lehet

Szerző: Sáfián Fanni

A tegnapi és mai nap folyamán újabb rendeletmódosítások jelentek meg a Magyar Közlönyben a szélerőművek telepíthetősége kapcsán.

Egyelőre azokban a „finomságokban” ne is mélyedjünk el, hogy Magyarországon ezentúl csak olyan szélerőművek telepíthetők, amelyek kb. öt-tíz évvel ezelőtti technológiát képviselnek, azaz: maximum 2 MW teljesítmény (az átlagosan telepített 3 MW-hoz képest), és maximum 100 méteres magasság (az átlag 125 m-hez képest). Beruházó legyen a talpán, aki hajlandó a pénzét egy olyan szélturbina vásárlásába fektetni, amellyel jelentősen kevesebb szélenergiát tud csak termelni, mint egy, a napokban általában telepített erőműtípussal — de ne legyünk negatívak, lehet azért ilyen.

Kezdjük inkább az elején, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításának 1. §-val:

„(4) Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.”

Ez magyarul és kissé leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a települések 12 km-es környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni. Erre geográfus kollégánknak rögtön összeszaladt a szemöldöke… Felkerestük az ELTE TTK Földrajztudományi Központjának egy munkatársát, aki nevét nem vállalva, kérésünkre szívességből elkészítette geoinformatikai szoftver segítségével azt a térképet, amely megmutatja, hogy a fenti kitétellel (tehát települési belterületektől 12 km-nél távolabb) hol lehet majd Magyarországon szélturbinát telepíteni.

Íme a térkép, amelyen fehérrel láthatjuk a szélturbinák telepítésére alkalmas területeket:

 

 

Látja, hogy nem látja?

Arra gondoltunk, írunk még a rendeletekben megfogalmazott többi feltétel teljesíthetetlenségéről is (vannak ugyanis), de ennyi talán éppen elég. Valaki nagyon nem akarja, hogy Magyarországon működőképes szélerőművek létesüljenek. Nagyon-nagyon nem.
 

Facebook Comments