Védd a Földet: szállj ki a kocsiból, repülj kevesebbet – és ne szülj annyit!?

Védd a Földet: szállj ki a kocsiból, repülj kevesebbet – és ne szülj annyit!?

A szülés, születésszabályozás kérdése nagyon sok szempontból még mindig tabutémának számít a magánéletben és a tudományos világban is. Ez valamennyire érthető, hiszen ez az egyik legszemélyesebb, legintimebb, legemocionálisabb területe az életünknek.

Ezt az érzékeny kérdést is feszegeti a Lundi Egyetem új tanulmánya, amiben a kutatók számításai szerint az növeli legjobban szén-dioxid-lábnyomunkat, ha gyerekeket, azaz újabb embereket hozunk a világra. Ennek megfelelően káros kibocsátásunkat úgy csökkenthetjük leginkább, ha kevesebb gyermekünk van.

A számítások szerint ennek nagyjából minden más klímavédelmi lépésnél nagyobb hatása van (ld. a lenti ábrát). De szintén sokat tehetünk azzal, ha nem használunk autót – sem hagyományos benzinest, sem elektromosat – hanem ehelyett biciklizünk, gyalogolunk, tömegközlekedünk. Ezeken kívül a megújulókból termelt energia használata, és húsmentes étkezés került be a legnagyobb kibocsátás-csökkentéssel járó életmód-döntések közé.

lund_hu.jpg

Éves elkerült üvegházgáz-kibocsátás mennyisége tonna CO2egyenértékben

(A feliratokat a jobb láthatóság érdekében szerkesztettük, és magyarra fordítottuk.)

 

A kutatók nyilatkozatuk szerint tisztában vannak azzal, hogy megállapításaik legszemélyesebb döntéseinket érintik. Ugyanakkor úgy vélik, többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül, milyen hatással van életmódunk a Föld klímájára. Az éghajlatvédelmi kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiségnek nem maradt sok ideje arra, hogy megállítsa a visszafordíthatatlan mértékű klímaváltozást. Ezért a legnagyobb hatással járó lépéseket kell megtennünk a saját életünkben, amelyhez ezzel a tanulmánnyal próbálnak segítséget adni, mondták a kutatók. 

A számítások alapjául a fejlett világ életmódja és átlagos fogyasztási szokásai szolgáltak.

Például:

  • A tengerentúli repülőút a London – New York távolság oda-vissza megtételét jelenti
  • Az autóhasználat esetében átlagosan 1,5 utassal, és kb. 15000 km éves átlagos futással kalkuláltak.

További adatok és feltételezések itt érhetőek el.

 

Facebook Comments