Karácsony és szilveszter körül szoktunk így fogyasztani

Karácsony és szilveszter körül szoktunk így fogyasztani

Az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza a magyar villamosenergia-hálózat terhelése.

steel-2176576_1280.jpg

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány okozta életmódváltás egyik jótékony hatása, hogy alapjaiban változtak meg az energiafogyasztási szokásaink. A villamosenergia-rendszerek adatai alapján az látszik, hogy a home office kifejezetten pozitív hatást gyakorol a klímaváltozásra, erre a hétre már jelentős visszaesés mutatkozik a hazai villamosenergia-fogyasztásban. A napi rendszerterhelési csúcsok messze elmaradnak az átlagostól.

Az átlagos hétköznapokra jellemző 6000-6200 MW fölötti napi terhelési csúcsértékek már az elmúlt két hétben is fokozatosan csökkentek. Egyre több hétköznap hozott hétvégi szinthez közeli áramfogyasztást, magyarázta Magyar László, az Energiaklub szakértője.

mavir_1uj.png

Forrás: MAVIR

Először március 20-án pénteken került 6000 MW alá egy munkanap csúcsterhelése, majd a következő héten már a csütörtök és a péntek is 6000 MW alatti értéket hozott. Ennek a hétnek az elejére pedig még tovább esett a magyar áramfogyasztás. Hétfőn már az 5800 MW-ot sem érte el a napi csúcsterhelés, kedden pedig 5700 MW körüli maximális értékeket regisztrált a MAVIR, ami közelíti a karácsony és szilveszter közötti ünnepi időszak fogyasztását.

mavir_2uj.png

Forrás: MAVIR

Az elmúlt fél évet áttekintő ábrán az is jól követhető, ahogy a fogyasztás az időjárásnak köszönhetően januártól kezdve fokozatosan csökken, ebben nincs is semmi újdonság. Az utolsó hétnél azonban jelentős a visszaesés, ez pedig már egyértelműen köthető a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekhez. 

További érdekesség, hogy a korábban reggel 8 óra körül jelentkező első napi terhelési csúcsok dél körülre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat. Pontosan nehéz megindokolni, hogy mi áll ennek a hátterében, de feltételezzük, hogy a koronavírus miatt megváltozott életmódunk a magyarázat. Rengetegen kezdtek távmunkában otthonról dolgozni, valamint az üzembezárások is jelentősen befolyásolják a fogyasztást.

A fogyasztási adatokat számos más tényező is befolyásolja, például az időjárási körülmények, így csak a jellegzetes, ismétlődő és a korábbiaktól eltérő fogyasztási mintázatokra tudjuk alapozni a feltevéseinket.

 

Támogasd az Energiaklubot adód 1 százalékával!
Az Energiaklub azért dolgozik, hogy biztonságos, fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel.
Adószámunk: 18076592-2-41

Facebook Comments