Unortodox idők unortodox megoldásokat követelnek

Unortodox idők unortodox megoldásokat követelnek

A Matolcsy György irányítása alatt álló Magyar Nemzeti Bank mindig büszke volt az új, nem bevett monetáris megoldások kipróbálásra. Az unortodox módszerekkel ezúttal akár két legyet üthet egy csapásra: a járvány okozta akut és a klímaváltozás okozta krónikus válság hatásait is tompíthatja. 

Extrém idők extrém megoldásokat követelnek. A koronavírus-járvány soha nem látott módon alakítja az életünket, a gondolkodásunkat. Minden nap unortodox megoldások sorát tapasztaljuk onnantól kezdve, hogy nem ölelhetjük meg a szüleinket, egészen odáig, hogy sok helyen kacérkodnak a feltétel nélküli alapjövedelemmel. Ebbe a sorba illeszkedik a nemzeti bankok itthon annyira nem ismeretlen, új szerepfelfogása is, ami szakít a konzervatív, monetáris szigort képviselő megközelítéssel és olyan radikális megoldásokhoz nyúl, ami feszegeti a szűken értelmezett monetáris politika határait. Aktívabban beavatkoznak a járványtól sújtott gazdaság újraindításának folyamataiba és részt vesznek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

green-bank_1.jpg

Kép forrása: Pixabay

Tehát, ha valamikor unortodoxiára van szükség a gazdaságpolitikában, akkor az most van. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen ezért március végén konzultációs felhívást kezdeményezett környezetvédelmi szakértőkkel, civil szervezetekkel, intézetekkel a gazdaság környezetileg is fenntartható újraindításáról a koronavírus miatti járványhelyzetet követően. Az egyeztetésbe több más civil szervezettel együtt az Energiaklubot és bevonták, amelynek keretében többek között a következőket javasoltuk:

1. Közösségi energia-termelés szabályozási akadályainak felszámolása és hitelkonstrukciókkal való támogatása

A jogi háttér kialakítása elsősorban a kormány és az országgyűlés feladata, azonban Magyarország első, az Energiaklub által kezdeményezett közösségi napelemes projektje pont a jegybank kedvezőtlen állásfoglalása miatt nem tudott megvalósulni, itt ezért a jogszabályok módosítására van szükség, amire, mint szabályozó/jóváhagyó szerv az MNB-nek is hatása lehet. A jogi keretrendszer mellé pedig a jegybanknak pénzügyi ösztönzőket kell felállítania. 

2. Lakossági energetikai felújítások felpörgetése: RenoHUb

Európában és Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékát az épületállomány okozza, ezért ezen a területen lehet a legnagyobb változást elérni a klímaváltozás elleni harcban. Ráadásul úgy, hogy közben az emberek életminősége javul és rengeteg ember jut munkához az energiahatékonysági felújítások révén. Az Energiaklub vezette konzorcium (a RenoHub projekt  keretében) a lakossági szegmensben a családi házaknál és a többlakásos épületeknél ösztönzi az energiahatékonysági célú felújítást és a megújuló energiaforrások beépítését a magánfinanszírozás növekvő mértékű kiaknázásával. A projekt utat mutat a későbbi finanszírozási konstrukciók kialakításához, amelyben jegybanknak is főszereplővé kell válnia. 

3. Új pénzügyi konstrukciók a zöld gazdaság beindításához

Az Energiaklub új pénzügyi ösztönzők bevezetését javasolja a jegybanknak új hitelkonstrukciók formájában, egyebek közt:

  • hitelek kellenek a megújuló energiához kapcsolódó fejlesztések felpörgetéséhez (pl.: termelés, infrastruktúra, lakossági beruházások támogatása, kisléptékű távhőrendszerek kiépítése, roof-leasing) ezekből pedig ki kell zárni a piszkos iparágakat (olaj, műanyag, szén stb.)
  • a KKV-k zöldítésére van szükség, ehhez, új, zöld fókuszú Növekedési Hitelprogramot kell indítani
  • zöld kötvényprogramot kell indítani, ahol a jegybank befektetőként jelenik meg zöld beruházások támogatójaként

4. Egyéb, nem pénzügyi típusú akciók

A jegybank nem csak pénzügyi típusú megoldásokhoz nyúlhat a válság idején. Egyebek mellett a következőket javasoljuk:

  • fel kell gyorsítani a készpénz-mentesítési programot, ami járványvédekezési szempontból óriási jelentőségű és ezügyben a kormány is határozott döntéseket hozott áprilisban
  • be kell fektetni a természeti kincsekbe, mert ahogy más nemzeti értékekkel történt (festmények, antikvitások), ugyanúgy a nemzeti parki területeket is bővíteni lehet, ezzel gyarapítva a védett közös természeti kincseinket. A nemzeti banki tulajdon extra garancia lenne arra, hogy semmilyen szabályozás vagy magánérdek ne írja felül a természetvédelmet.

Az Energiaklub részletes javaslatait itt olvashatják.

Facebook Comments