Cikkajánló hétvégére: klímatörvény, klímatörténelem, atom az űrben, Észtországban és a Grand Canyonban

Cikkajánló hétvégére: klímatörvény, klímatörténelem, atom az űrben, Észtországban és a Grand Canyonban

Üres szavak helyett valós védelemre alkalmas klímavédelmi törvényt kérünk a parlamenttől. E heti cikkajánlónkban mi is elrepítünk az űrbe egy, az atom és az űr kapcsolatát taglaló friss tanulmánnyal. És ha már az űrben vagyunk, a Napot se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a napenergiaújabb rekordot hozott a britek számára. Olvashattok még az észt atomhulladék Grand Canyonhoz vezető útjáról, és arról is, hogyan hat a Paksi Atomerőmű az élővilágra. Lezárásul pedig a BBC klímaváltozás történelmi alakjait bemutató animációját és Magyarország tanösvényeit összefoglaló térképét is elhoztunk.nuclear-power-plant-4535761_1920_1.jpg

Fotó: Pixabay

A héten a parlament elfogadta a klímavédelmi törvényt, ez azonban nem fogja megvédeni a magyarokat a klímaválságtól, ez a szakmai szervezetek, köztük az Energiaklub álláspontja is. A koronavírus okozta vészhelyzet megmutatta: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Megoldást kell találnunk a klíma- és ökológiai válságra, különben a mostaninál jóval súlyosabb krízisekkel kell szembenéznünk. A most elfogadott klímatörvény azonban erre teljesen alkalmatlan: a törvény semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy Magyarország élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben. A szakmai szervezetek azt várják az ország minden döntéshozójától: üres szavak és felhígított jogszabályok elfogadása helyett viselkedjenek a válsághelyzetnek megfelelően, és sürgősen tegyenek érdemi lépéseket.

A szakmai szervezetek álláspontja a klímatörvényről:

A jövőnkkel játszunk: ideje válságként kezelni a klíma- és ökológiai válságot>>

Az Index klímatörvényről szóló összefoglalója:

Lebutított és kifacsart klímatörvényeket fogadott el a Fidesz>>

Több mint 300 magyarországi tanösvény került fel egyetlen térképre, amelyek között vannak ismertebbek és rejtett kis sétautak is. A gyűjtésben többek között található Balaton környéki, kilátókkal és pazar panorámával tűzdelt, kihívásokkal teli, de gyerekekkel is könnyedén teljesíthető útvonal.

Magyarország ismert és rejtett tanösvényeinek nagytérképes gyűjteménye>>

 

Hírek az Atlanti-óceánon innen

A brit energiatermelésben is szárnyalnak a megújulók, a májusi napsütésnek köszönhetően ez olyannyira jól sikerült, hogy ez volt az első olyan hónap, amikor egyáltalán nem volt szükség szénalapú villamosenergia-termelésre Nagy-Britanniában. Ehhez természetesen hozzájárult az is, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés jelentősen lecsökkentette az energiafogyasztást. Hasonló trendek jellemzik a magyar termelést is, írtunk is erről tavasszal, bár nálunk még sajnos a szén is része az energiamixnek, a napenergia hódításának viszont mindenképpen örülhetünk.

UK electricity coal free for first month ever>>

Az 1820-as évek óta van tudomásunk az üvegházhatásról, és Eunice Foote, egy nőjogi aktivista volt az első, aki egy kísérletben be is mutatta, hogy pontosan hogyan zajlik a folyamat. Eredményeit publikálta is, de nem keltett vele különösebb visszhangot. A 19. században több úttörő volt, akik maguk sem mindig tudták, hogy épp a klímatudomány alapjait fektetik le. A BBC néhány perces animációja a klímaváltozás történelmi alakjai közül mutat be hármat.

Three pioneers who predicted climate change>>

Mire jó az atom? Például az élővilág tönkretételére. Itthon már láthattuk, hogy a Paksi Atomerőmű hogyan hat az élővilágra, mikor a magas vízhőmérsékletű Dunába eresztett hűtővíz kiirtotta a kagylókat a folyóban. De nemcsak itthon, mindenhol, ahol atomerőmű működik, kihat a helyi flórára és faunára. Az alábbi cikk és videó megmutatja, miért javasoljuk a megújuló energiák használatát az atomenergia helyett.

New nuclear power plant planned for Suffolk coast would be devastating for wildlife>>

 

Hírek az Atlanti-óceánon túl

Atom az űrben. A Beyond Nuclear számos információs sorozatot tett már közzé Tények és érvek A-Z-ig az atomenergiáról témában. Most azonban ahelyett, hogy a Földön maradnának, aktuális kötetükben kitekintenek az űrbe. Az atomenergiáról sokunknak először nem az energiatermelés, hanem a háború jut eszébe. Az új amerikai űrhajó létrehozásával a háborús veszély talán megint közelebb kerül hozzánk. Ahogy 2020. május 15-én az amerikai elnök, Donald Trump bejelentette: „Az űr lesz … a jövő, mind a védelem, mind a bűncselekmény szempontjából.” De nemcsak Amerika, Kína és Oroszország is az űr meghódításán dolgozik. Ezért is kell többek között beszélni arról, hogy mi a kapcsolat az űr és az atom között.

The U.S. Space Force and the dangers of nuclear power and nuclear war in space>>

Veszélyben a Grand Canyon: segíts nekik, hogy ne legyen atomtemető a környékén. Észtországból származó radioaktív hulladékokat szállítanak hamarosan az Atlanti-óceánon át az Utah állambeli uránmalomba, a Bears Ears Nemzeti Emlékmű küszöbére, ha Utah állam jóváhagyja a malom tulajdonosának kérelmét. Észtországban jelenleg nincs olyan létesítmény, amely elfogadná a hulladékot. A problémafelvetés nemcsak az, hogy miért ilyen messzire szállítanának észtek, hanem az is, hogy az EURATOM szerződése alapján a radioaktív hulladékát minden országnak a határain belül kellene kezelnie. Csatlakozz a Grand Canyon Trust felhívásához, írd alá petíciót, akadályozd meg, hogy törvénytelen módon európai atomhulladékot szállítsanak Amerikába.

European Waste Could Land Near Bears Ears>>

Facebook Comments