Cikkajánló a hétvégére: a növények biológiai óráján át az atombombát megalkotó elméig

Cikkajánló a hétvégére: a növények biológiai óráján át az atombombát megalkotó elméig

Melyek az Egyesült Arab Emírségek atomerőművének kockázatai, mit kell tudni az elektromos autók jelenéről és jövőjéről, mi történt 75 évvel ezelőtt, ami megváltoztatta az egész világot? A fenti kérdésekre megtalálod a választ e heti cikkajánlónkban.  

bird-52132_1920.jpg

Kép: Pixabay

Hírek a jelenből…

Miért jó „hőmérők” bizonyos növények? A növények (és állatok) életében ún. fenológiai események időzítését a környezeti és éghajlati tényezők szabályozzák közvetlenül, vagy az élőlények biológiai óráján keresztül hatva. Az éghajlatváltozás hatására azonban ezek az események fajonként változó módon időben eltolódhatnak, ez pedig az évezredek alatt összecsiszolódott ökoszisztéma-kapcsolatok szétcsúszásához vezethet. 

Eleven meteorológiai műszerek. Mit mesélnek a növények az éghajlatváltozásról?>>

 

Madridban épül Európa legnagyobb nagyvárosi erdeje. Az El Bosque Metropolitano nevű park a több mint 450 ezer új fájával a spanyol főváros ún. új zöld tüdeje lesz. A terület létrehozása a Madrid 360º néven ismert terv része, amely a fővárosban a levegő minőségének javítása és az Európai Bizottság által előírt kibocsátási határértékek teljesítése érdekében valósul meg.

This city is building Europe’s largest metropolitan forest>>

 

A PricewaterhouseCoopers Magyarország 2013-ban publikált egy 2020-ig előretekintő elemzést a hazai elektromos autózásról. Ez ma már nyilván sok tekintetben elavult dokumentumnak számít. Abból a szempontól mégis érdekes olvasmány, hogy ezáltal beleláthatunk abba, hogy miképpen gondolkodott a világ egyik élvonalbeli könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó vállalata az energiaforradalomnak erről a szegmenséről. Érdekes például, hogy a tanulmány szerzői három forgatókönyvet is kidolgoztak. A pesszimista szcenárió szerint 2020-ra már 15.675 nyilvános töltőpont működik majd az országban, hogy elláthassa a 27.500 elektromos autót. A jelenlegi ~700 töltő és ~9000 elektromos autó darabszámát figyelembe véve a következő 5 hónapban tehát nagyon bele kellene húzni, hogy akár csak a legrosszabb forgatókönyv eredményeit megközelítsük. Csak zárójelben érdemes arról említést tenni, hogy a 7 évvel ezelőtt közreadott dokumentum optimista forgatókönyvében 190 ezer e-autó és 108 ezer nyilvános töltőpont jelent meg 2020-as céldátummal.

Kitekintés az elektromos autók jövőjére>>

 

Egyre több a kockázat az atomiparban, nemzetközi szakértők ebben a cikkben arra figyelmeztetnek, hogy a környezeti katasztrófától a nukleáris fegyverek versenyéig a Barakah-i atomerőművet milyen kockázatok veszik körül.

Nuclear Gulf: Experts sound the alarm over UAE nuclear reactors>>

 

A mélyen gyökerező nukleáris biztonsági kultúrát és a megfelelő emberi erőforrásokat minden szinten – a szabályozók, a bűnüldöző szervek, a tudományos élet és az ipar bevonásával – általánosan már korábban elismerték egy erős, fenntartható, nemzeti és globális nukleáris biztonsági rendszer alapjául. A nemzetközi együttműködés és a hálózatok alapvető elemei a nukleáris biztonság emberi dimenziójának és fenntarthatóságának biztosítása, amiről ez a tanulmány is értekezik.

The Human Dimension of Nuclear Security: Legacy of the Nuclear Security Summit>>

 

Hírek a múltból..

Július 16-án mutatják be a világon először a globális uránatlaszt angolul, ami az urán útját mutatja be az első érctől az első adag radioaktív hulladékig – és a szörnyű örökséget, amely nukleáris fegyverekhez és atomenergiához vezetett. Július 16 egyébként az 1945-ös Trinity atomteszt és az 1979-es Church Rock-i urán katasztrófa emléknapja. Figyeljétek a Beyond Nuclear oldalát a tanulmányért.

The Update: Uranium Atlas launches July 16>>

 

A mai napon 75 évvel ezelőtt megváltozott a világ. A klímaválság elleni küzdelemben sosem szabad elfelejtenünk, milyen céllal használta az emberiség az atomot, és azt sem, milyen következményekkel jár az, ha úgy használjuk, mint energiaforrást.

Az atombomba neurotikus atyja>>

 

Facebook Comments