Cikkajánló hétvégére: műanyag eső, úszó erőd és búcsúzó atomerőművek

Cikkajánló hétvégére: műanyag eső, úszó erőd és búcsúzó atomerőművek

Olvasmányos portré egy dán üzletemberről, aki nyolc év alatt fosszilis energiatermelésről megújulósra állította át a rábízott céget, majd távozott posztjáról. Műanyag eső, a nap, a szél és a hullámzás energiáját felvevő úszó erőd a tudomány világából, és még mindig fosszilisban utazó döntéshozók a gazdasági életből. Kit öltél meg, hogy megpirítsd a kenyered? címmel animáció az uránbányászat következményeiről. Olvasnivaló a hétvégére az Energiaklub szakértőinek ajánlásával. 

offshore-wind-park-3080449_1280.jpg

Fotó: Pixabay

Az EU is támogatja az atomerőművek leszerelését. Az Európai Tanács ötnapos rendkívüli ülésének eredményeként megállapodtak abban is, hogy a következő atomerőművek leszerelését támogatják: 490 millió EUR a litvániai Ignalinához 2021-2027-ben, az EU hozzájárulásának mértéke 86%; 50 millió EUR a szlovákiai Bohunice számára 2021-2025-ben (50%); és 577 millió EUR a bolgár Kozlodujnak a 2021–2027 közötti időszakra (50%). Ezen felül 448 millió EUR-t különítettek el nukleáris biztonságra és az EU saját létesítményeinek leszerelésére.

EU recovery fund includes R&D and nuclear decommissioning>>

 

Tudományos és fantasztikus 

A világ legfenntarthatóbb vállalatának vezetője lemondott posztjáról. Henrik Poulsen nem beteg, nincs a háttérben céges vagy magánéleti botrány sem, és a vállalat sincs már semmilyen értelemben válaszút előtt, így döntése egyelőre rejtély.

Nyolc év alatt fosszilis energiatermelésről megújulósra állította át a rábízott céget: a vállalat szakterülete mára a tengeri és szárazföldi szélerőműparkok, napelemes rendszerek és erőművek, energiatároló infrastruktúrák építése és üzemeltetése lett, emellett a világ egyik legjelentősebb bioenergia-erőmű fejlesztője, építője és üzemeltetője is.

Olvasmányos portré egy üzletemberről, a dán üzleti közgazdász kaszt fenegyerekéről.

Megépítette a világ legjobb cégét, aztán felmondott>>

Majd, ha piros hó esik – szól a korábban szenzációszámba menő jelenség mögött álló mondás, ami manapság sajnos egyre gyakoribb. Amerikai kutatók most nem is az eső színét, hanem annak összetételét vizsgálták, és arra jutottak, hogy 11 természetvédelmi területen összesen 1000 tonna mikroműanyagot tartalmazott a csapadék, amiből körülbelül 120 millió PET-palack jön ki.

Plastic Rain Is the New Acid Rain>>

Az úszó erőd fantasztikus 90-es évekbeli akciófilm volt Steven Seagal főszereplésével. És talán ennek az energiatermelő monstrumnak is lehetne ez a neve, amit egy német startup fejleszt. A nap, a szél és a hullámzás energiáját felvevő erőd különlegessége, hogy moduláris, ezért bármekkorára építhető. A tesztüzem most nyáron indul a görög szigeteknél, jövő őszre meg már a piacra dobást tervezi a müncheni cég.

First Floating Ocean Hybrid Platform Can Generate Power From Waves, Wind And Solar>>

 

Úgyis minden kiderül

Szaúd-Arábia tényleg nukleáris csapdába került? Mohammed bin Szalman, a szaúdi koronaherceg kész a nukleáris fegyverkezésre, ha Irán elsőként lép erre az útra. A Közel-Keleten mintha hódítana az atomenergia reneszánsza, miközben kiváló adottságokkal rendelkeznek a megújuló energiák, különösen a napenergia hasznosítására.

Nuclear Gulf: Is Saudi Arabia pushing itself into a nuclear trap?>>

Egy hónapja osztottuk meg a megújuló energiaforrások felé forduló brit energiatermelés és a külföldi fosszilis központú megaberuházásaik ellentmondásait kiemelő cikket. Úgy látszik, azóta saját farkába harapott a kígyó, és várhatóan a brit kormánynak jogi lépésekkel kell szembenéznie egyik gázbizniszük miatt. A mozambiki projektjükben saját adófizetőik pénzeszközei által 1 milliárd dollárnyi támogatást adtak a mozambiki gáztartalékok fejlesztésére mindamellett, hogy a britek nemzetközi szinten igyekeznek a fenntarthatóság élharcosainak tűnni. A hipokrata álláspontra egyre több nemzetközi sajtó és kormány hívja fel a figyelmet.

UK could face lawsuit over $1bn aid to Mozambique gas project>>

A fosszilis energiahordozókat övező kétarcú történet azonban nem áll meg a briteknél. Legújabb elemzések alapján a koronavírus okozta válságra hozott G20 országainak gazdasági segélycsomagjai a fosszilis energiát támogatják legnagyobb arányban, míg a zöld helyreállítást hirdető hangok a háttérbe szorulnak.

Válságkezelés címén csak úgy pumpálják a pénzt a leggazdagabb országok a fosszilis energiába>>

Kit öltél meg, hogy megpirítsd a kenyered? A kemény cím, egy kitűnő két perces videót takar, Anna Luisa Schmidt munkáját, ami összefoglalja az atomenergiával kapcsolatos alapvető problémákat. Ebben az animációban az uránbányászat súlyos egészségügyi és környezeti hatásai jelennek meg.

Darkroom>>

Végül ismét egy podcastot ajánlanánk. A Zöld Egyenlőség fél órás epizódjait Köves Alexandra ökológiai közgazdász vezeti, és beszélgetőpartnereivel átveszi a fenntarthatóság fontos témáit: közösségi döntéshozatal és demokráciamodellek, a pénzrendszerünk kérdései, szubjektív jólét, fogyasztás. A legutóbbi epizód a fenntartható étkezést helyezi középpontba és tudományosan megalapozott módon esik szó benne a vegánság alternatíváiról, a fenntartható étkezés Magyarországon is elérhető spektrumáról.

Inkább egy vegán egy Hummerben? – A fenntartható étkezésről>>

Facebook Comments