Cikkajánló hétvégére: brit áttörés a háztetőkön, szénkivezetés és újabb rezsicsökkentés a láthatáron?

Cikkajánló hétvégére: brit áttörés a háztetőkön, szénkivezetés és újabb rezsicsökkentés a láthatáron?

Hoztunk híreket arról, hogy milyen eredménnyel járt a gyakorlatban az idén 20 éves német megújuló energiaforrásokról szóló törvény, mennyi pénz jöhet össze a hazai államkasszában a földgáz piaci árának zuhanásából a következő választásokig, és hogy milyen ökológiai aggályokat vet fel a Jangce folyón található egyik legnagyobb erőmű a világon. Ha hétvégi a napozás közben az olvasás kényelmetlen lenne, kattints podcast csatornánkra, ahol a szénkivezetés társadalmi hatásainak izgalmas témájáról is hallhatsz e heti ajánlónkban.
jegyzet_2020-08-20_223944.png

Fotó: Shutterstock

Videós ajánló és hallgatnivaló

Ennél a videónál egyértelműbben nem lehet megmutatni, hogy honnan hová jutott Németország az energetikai rendszere átalakításában. A Fraunhoferer Intézet annak szemléltetésére állította időrendi sorrendbe a német energetikai szerkezetátalakítás diagramjait, hogy látható legyen: milyen eredménnyel járt a gyakorlatban az idén 20 éves német megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG).

Germany’s electricity mix from 2002 to 2019>>

The website for interactive graphs displaying electricity production and spot market prices in Germany>>

A szénalapú energiatermelés leállása nemcsak helyi, de regionális és globális szinten is a gazdaság dekarbonizációjának alapja, mely a környezetvédelmi hasznok mellett a társadalmak életminőségét jelentősen növelni fogja. Azonban, mivel a szén kitermelése és hasznosítása az EU régiói között nem egyenlően oszlik meg, a tagországok a szénkivezetés okozta gazdasági és társadalmi negatív hatásokat sem egyenlő módon viselik. Azokban a szénrégiókban, ahol a szénszektor gazdaságban és foglalkoztatásban játszott szerepe is jelenős, a kapacitások leépítése közvetlenül veszélyezteti a régió gazdaságát, és ebből fakadóan a helyi közösségek jövőjét és közvetlen megélhetését. Miben rejlik tehát a megoldás? A szénkivezetés társadalmi hatásairól az Energiaklub podcastjében, az Áramszünetben beszélgetünk részletesen Győri Kata szakértőnkkel.

Hallgasd meg Spotifyon vagy Soundcouldon>>

A II. világháborút követően az Amerikai Egyesült Államok Hadserege nukleáris kutatásokhoz kezdett katonákat toborozni. A becslések szerint 400.000 csapat vett részt a több, mint 1000 atombomba tesztelésben. Több mint négy évtizedes erőszakos csend után a katonaság néhány utolsó túlélője megosztotta az 1950-es években zajló kísérletek feldolgozhatatlan tapasztalatait.

Atomic Veterans Were Silenced for 50 Years. Now, They’re Talking.>>

 

Olvasnivaló

A földgáz piaci ára annyira beszakadt az utóbbi évben, hogy most már lényegesen alacsonyabb, mint az itthoni lakossági ár. Hosszabb távon ez azt jelenti, hogy a következő választásokig akár annyi pénz is összejöhet, amiből 6-9 hónapig is ingyen kaphatná a gázt a lakosság. Ez kiváló lehetőség lehet majd arra, hogy a kormány élesítse az egyszer már bevált választási csodafegyvert.

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig>>

Mi az: a világ egyik legnagyobb erőműve, de mégsem a villamosenergia termelés céljával építették? A Jangce folyón található Három-szurdok-gátat egy majd két évtizedes megaberuházás keretei között húzták fel a folyó kedvezőbb szabályozása érdekében. A tervek megszületése óta kritikus kérdés a milliók kényszerű áttelepítése, városok, kulturális emlékek elárasztása, és az építéssel járó visszafordíthatatlan ökológiai károk legitimációja. Friss adatok ráadásul egyre komolyabb strukturális problémákra hívják fel a figyelmet a gát kapcsán.

Was building China’s Three Gorges Dam worth it?>>

A brit háztetőkön jelenhetnek meg azok a napelemek, amelyek áttörést hozhatnak a szegmensben: jövő nyárra kerülhet piacra az eddig valaha volt leghatékonyabb napelem. Az újgenerációs napelem perovszkit kristály bevonattal rendelkezik, ez teszi lehetővé, hogy a hagyományos szilícium-alapú napelemeknél durván harmadával több napenergiát képes átalakítani. A kristály olyan napsugarakat is képes felfogni, melyeket a hagyományos napelem nem, így nagy ugrást hozhat a napelemes-szektornak a felfedezés.

UK firm’s solar power breakthrough could make world’s most efficient panels by 2021>>

A Magyar Természetvédők Szövetsége gazdaságfejlesztési javaslatcsomagot és petíciót dolgozott ki, egyebek mellett, a lokalizmusra, és egy fosszilisenergia-fogyasztási jogok nevű makrogazdasági eszközre építve. Utóbbi magyarázatának fontos megállapítása, hogy a valós fenntarthatóság eléréséhez a hatékonyság-központú szakpolitikákat ki kell egészíteni elegendőségi politikákkal (efficiency->sufficiency). A cikk ismerteti és magyarázza javaslataik, valamint petíciójuk főbb pontjait.

Milyen területeken kell változtatnunk gazdaságunkon a fenntarthatóság érdekében?>>

Facebook Comments