Mázlija van Paksnak, egyelőre magasan áll a Duna

Mázlija van Paksnak, egyelőre magasan áll a Duna

Mázlija van Paksnak, egyelőre magasan áll a Duna

A nyári hőhullámok gyakran egybeesnek a Duna alacsony vízállásával. Ilyenkor szokták a paksi atomerőmű termelését visszafogni, vagy ahogy a szakemberek mondják, „visszaterhelik” az erőművet. Szerencsére a nyár eleji esők miatt a vízhozam most szokatlanul magas, de a nyári aszályok miatt nyár végén, ősz elején borítékolható ez a szerencsétlen konstelláció.

Az alacsony vízszint és a magas vízhőmérséklet megnehezíti az atomerőmű hűtését, és azt is, hogy az erőmű a visszaengedett, felmelegedett hűtővízzel ne melegítse tovább a Dunát, ne károsítsa az ökoszisztémát. A leterhelésnek anyagi vonzata is van: csökken az erőmű gazdaságossága, Paks II esetén a megtérülés kerül még távolabb.

A klímaváltozás az egyre gyakoribb és extrémebb hőhullámok mellett a folyók vízszint-csökkenését is magával hozza: tavaly a Qubiten fejtettük ki, hogy az atomerőművek mennyire nem tudnak alkalmazkodni az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekhez.

Paks II 2016-ban megszerzett környezetvédelmi engedélye számol ugyan a klímaváltozással és a Duna melegedésével, de jelentősen alulbecsülte ennek mértékét. A környezeti hatástanulmány szerint a kis vízhozam (950 m³/s) és magas vízhőmérséklet (25,61 °C) kombinációja nagyon valószínűtlen, mert a tanulmány készítése előtt még soha nem fordult elő. Hamar kiderült, hogy a klímaváltozás képes felülírni az addigi előfordulásokat: 2018 és 2022 augusztusában is több napig fennálltak ezek az extrém értékek.

A klímaváltozás mellett az is komoly változás lesz, ha Paks I üzemidejét meghosszabbítják, Paks II pedig megépül, és a kettő évtizedekig egymás mellett fog működni. Jelenleg a Paksi Atomerőmű másodpercenként 100 köbméter meleg vizet enged vissza a Dunába. Paks II ezt még megtoldaná 132 köbméterrel, ami összesen egy nap alatt több mint 20 millió köbméter vizet jelentene.

A környezetvédelmi engedély egyik kitétele szerint a hatóság visszavonja az engedélyt, ha a körülmények jelentősen megváltoznak. A fentiek azt mutatják, hogy a körülmények máris jócskán megváltoztak, és a felmelegedés várhatóan csak fokozódni fog. Itt az ideje a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatának.

Fotó: paks2.hu

Facebook Comments