Cikkajánló hétvégére: a luxusterepjárók kibocsátásán át a hazai zöld forradalomig

Cikkajánló hétvégére: a luxusterepjárók kibocsátásán át a hazai zöld forradalomig

Cikkajánló hétvégére: a luxusterepjárók kibocsátásán át a hazai zöld forradalomig

E heti cikkajánlónkban a zöld híreké a főszerep. Hoztunk friss tudnivalókat a hazai zöld forradalomról, meglepő tényeket Kína üresen pangó öko-városairól, döbbenetes kutatási eredményeket a zöldrendszámos „konnektoros hibrid” luxusterepjárók károsanyag kibocsátásáról. Ha pedig cikkajánlónk végére görgetsz, az idei év vadon élő állatainak legviccesebb természetfotóival dobhatod fel a hétvége szürke, esős óráit.

kylli-kittus-qyt0cpbyjjs-unsplash.jpg
Fotó: Pexels

Magyarország energiaiparának „zöldítésében” Paks2 mellett már a napenergia is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A megújuló technológia, azonban nem feltételek nélkül üdvözlendő. Ahogy azt cikk is bemutatja, probléma például, ha a napelemparkokat zöldmezős területek beépítésével akarják létrehozni, és a beruházás mögött álló cég kormányzati hátszélű, akkor akár a föld kisajátítását is megteheti.

Az állam segít elvenni a földeket, ha a tulajdonosok nem akarják napelemes cégnek adni>>

Tianfu Park City az egyike annak a több száz ökováros-fejlesztésnek, amely a kínai vidéki területekről igyekezett mintegy 100 millió embert városi területekre költöztetni. A beton elővárosok terjeszkedése helyett Kína megpróbál fenntarthatóbb módot találni a növekedésre, amely kevesebb szennyezést viszont jobb életstílust nyújthat az állampolgároknak. A csinos ökovárosok jobb életstílust és környezetbarátabb alternatívát kínálnak a zsúfolt és szennyezett városoknál, ám a tavakkal, virágokkal és hatalmas parkokkal borított városi paradicsomban egyelőre mégsem virágzik az élet.

China is building hundreds of eco-friendly cities>>

A zöldrendszámos „konnektoros hibrid” luxusterepjárók már eddig is komoly ellenérzéseket váltottak ki a magyar adófizetőkből a különféle érthetetlen és jogosulatlan kedvezmény miatt – mégsem történt semmi változás a hazai szabályozásban. A Fraunhofer Institut legújabb kutatási eredményeinek köszönhetően ez a megítélés tovább romlik szerte a világban: kiderült ugyanis, hogy a számított és reklámozott fogyasztási adatokhoz képest a konnektoros hibridek 2-4-szer több üzemanyagot égetnek és ennyivel több káros anyagot bocsátanak ki.

Real-world consumption 2-4 times higher than approved>>

A teljes tanulmány ITT érhető el.

Mennyire meglepő, hogy egy globális, nagy mélységű kutatás végeredménye az, hogy a zöldenergia-termelők lényegesen hatékonyabban csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, mint az atomerőművek? És az, hogy a nukleáris potenciál hajlamos a megújulók útjába állni?

Nem elég jók az atomerőművek a klímavédelemhez>>

Soha nem csökkent annyit a szén-dioxid-kibocsátás, mint az év első felében. Egy nemzetközi kutatócsoport által összegyűjtött adatok szerint 8,8 százalékkal, 1551 millió tonnával volt kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás 2020 első hat hónapjában 2019 azonos időszakához képest. A csökkenés nagyobb, mint a 2008-as pénzügyi válság, az 1979-es kőolajválság, vagy a második világháború idején.

Near-real-time monitoring of global CO2 emissions reveals the effects of the COVID-19 pandemic>>

A Comedy Wildlife Photography Awards versenyt két természetfotós, Tom Sullam és Paul Joynson-Hicks alapította, hogy felhívják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére. Az idei legviccesebb 42 természetfotó már megjelent az oldalukon, a verseny nyertesét csak október 22-én hirdeti majd ki a zsűri.

Gallery of Winners and Finalists 2020 Finalists>>

Facebook Comments