Cikkajánló hétvégére: a nukleáris ipar trendjein át a zöldgazdaságig

Cikkajánló hétvégére: a nukleáris ipar trendjein át a zöldgazdaságig

Cikkajánló hétvégére: a nukleáris ipar trendjein át a zöldgazdaságig

E heti cikkajánlónkban olvashatsz az éghajlatváltozás és a munkahely elvesztés kapcsolatáról, a nemzetközi nukleáris ipar helyzetéről vagy a körforgásos zöldgazdaságról, hallgathatsz podcastet a rezsicsökkentés és a gázárak nem várt fordulatáról, de hoztunk rezsispóroló tippeket is a home office időszakára. Olvass ezen a hétvégén is hasznos cikkeket az Energiaklub ajánlásával!

Fotó: Pixabay

Mitől csökken a rezsi?

Sokáig vitatkoztak arról, mi a jobb környezetvédelmi szempontból, a régi, energiafaló épületek felújítása, vagy inkább ezek lebontása, hogy a helyükön olyan korszerű ház vagy iroda legyen. Ez a vita mostanra eldőlni látszik, méghozzá a felújítás javára. Ennek oka, hogy az építkezéshez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része az olyan építőanyagok legyártásához kapcsolódik, mint a beton, a tégla és az acél. Ezt pedig értelemszerűen meg lehet spórolni, ha egy már létező épületet újítanak fel.

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel>>

A koronavírus-járvány miatt nagyon sokan otthoni munkavégzésre kényszerültek, ez pedig nagyon meg tudja dobni a lakás rezsijét, ha nem vigyázunk. Az alábbi tippek segíthetnek kordában tartani a fogyasztást még akkor is, ha majdnem a nap 24 óráját otthon töltjük.

8 rezsispóroló tipp koronavírus alatt>>

Mennyi pluszpénz van most a rendszerben és hogy alakult az elmúlt időszakban a piaci gázár a lakossági árakhoz képest? Most mennyivel fizetünk többet a rezsiért, mint ami a piaci árból következne? És mi várható a gázár alakulásában a következő években? Gázárak alakulása és a rezsicsökkentésről van szó a G7 legújabb podcastjében, hallgassátok meg!

G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat>>

Mitől lesz zöldebb a gazdaság?

A zöldgazdaság gyűjtőfogalma alatt mindazon gazdasági tevékenységeket értjük, amelyek a környezeti fenntarthatóság elveinek érvényesítésével valósulnak meg. A gazdaság „zöldítése” tehát egy olyan társadalmi-gazdasági rendszer kiépítésére törekszik, ami biztosítja, hogy környezetünk és az éghajlat egészséges és élhető maradjon minden földi élőlény számára most és a jövőben. Ennek kulcselemei a karbonsemlegesség és a körforgásos gazdaság. Lehoczky Annamária összefoglaló cikkét a témában a Másfélfok hasábjain olvashatod.

Mi fán terem a zöldgazdaság?>>

A WNISR2020 jelentés 361 oldalon értékeli a nemzetközi nukleáris ipar helyzetét és trendjeit. Elemzi azokat a kihívásokat, amelyekkel az atomenergia a COVID-19 kapcsán szembesül. A fókusz fejezet a közel-keleti nukleáris programokat elemzi, mivel az első reaktor beindult az arab világban. Olyan alapvető olvasmány, ami mellőzi a témában oly gyakori csőlátást.

The World Nuclear Industry Status Report 2020>>

A Deloitte Access Economics tanácsadó cég Ausztráliára vonatkozó kutatása szerint az éghajlatváltozási problematika súlyának alábecslése kontrollálatlan éghajlatváltozást eredményez, ami előreláthatóan 880 ezer munkahely elvesztését és 3400 milliárd ausztrál dollárnyi gazdasági kárt okoz majd. Ha sikerülne az éghajlatvédelmet a középpontba állítani (és 2050-ig nettó zéró kibocsátást elérni) akkor 250 ezer új munkahelyre és 680 milliárd dolláros gazdasági növekedésre számíthatnak az Ausztráliában élők.

Climate change and sustainability>>

Facebook Comments