A helyi lakosokkal együtt készít klímatervet a Budavár

A helyi lakosokkal együtt készít klímatervet a Budavár

A helyi lakosokkal együtt készít klímatervet a Budavár

A Budavári Önkormányzat vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a kerületben, az ennek eléréséhez szükséges lépéseket az Energiaklub dolgozza ki számára. A terv részleteit a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) tartalmazza, ami külön hangsúlyt fektet a közösségi bevonásra, azaz hogy a helyi lakosság tapasztalatait és javaslatait is becsatornázzák a tervezésbe és megvalósításba.

Fotó: Pexels


A Budavári Önkormányzat egy októberi estén műhelymunkára hívta a helyi lakosokat, ahol négy fő témában várták a helyiek véleményét a Budavár SECAP-jának előkészítéséhez:
1.       átmenő és helyi forgalom
2.       épületek energiafogyasztása és energiahatékonysága, valamint megújuló energiák használata
3.       energiaszegénységben élők helyzete (a lakosság nagy része bevételének több mint 20 százalékát költi az energia számláira)
4.       alkalmazkodás az időjárási szélsőségekhez (nyári kánikula, nagy esők, viharok)
A koraőszi műhelymunkán tizenhárom helyi lakos vett részt, akik a kétórás eseményen együtt tárták fel mélyebben a témákat az úgynevezett World Café módszerrel.


Az eseményt összefoglaló videó ITT megtekinthető>>

Mi is az a SECAP?

A műhelymunka elején az akciótervet az Energiaklub munkatársa, Magyar László mutatta be, aki előzetesen általánosan is beszélt a klímaváltozás jelentette kihívásokról, ezután a Jóügy Kft. munkatársa részletesen ismertette a lakossági kérdőívezés eredményeit is.

Az akcióterv célja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a kerület szén-dioxid-kibocsátása, és nőjön az alkalmazkodóképessége az elkerülhetetlen éghajlatváltozási hatásokkal szemben, így például segíti a helyi beruházások tervezését és a kerületi energiafelhasználás csökkentését.

A legfontosabb beavatkozási területei az önkormányzati és a lakossági épületek, a közlekedés, a szolgáltató szektor, az ipari szektor, a mezőgazdaság, a közvilágítás és a helyi energiatermelés. Vizsgálja továbbá az árvizeket (ide kötve a belvíz, a villámárvizek és elöntések), a természetes élőhelyek csökkenését, a betegségek terjedését (rovarok, hőhullámok miatti egészségügyi problémák), illetve a különböző, éghajlat okozta károkat a közlekedésre, épületekre, zöldfelületekre és a turisztikára.

Az előadásból kiderült, hogy az I. kerületnek a 2010-es években sajnos nem sikerült csökkenteni a kerületi kibocsátását. A legnagyobb szennyezés a lakosság szektorához köthető, emellett a közlekedés kibocsátásának is köszönhető, hiszen a buszok mellett a kerület jelentős autós átmenő forgalommal rendelkezik, ami nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátásért felelős.

Mi is az a World Café módszer?

A World Café egy olyan strukturált beszélgetési folyamat, ahol a kérdéseket több kisebb csoportra oszolva, külön-külön asztaloknál beszélik meg az emberek, mintha egy kávézóban lennének. Az asztalon van előttük egy kis terítő is, amire szabadon írogathatnak és firkálhatnak, ezzel is inspirációt nyerve. A World Café módszer lényege, hogy a kérdéseket előre definiálják a műhelymunka vezetői, de a végeredmény, a megoldások már a résztvevők beszélgetéseiből jön ki. A sok kis asztaltársaság mindig a résztvevőkből és egy asztalgazdából áll. A résztvevők megvitatják egymás között a kérdést, írnak-firkálnak a terítőre, majd egy adott idő után a résztvevők felállnak, és más-más asztalhoz csatlakoznak, csak az asztalgazda marad a helyén. Az így átalakult asztaltársaság tagjai ismertetik, hogy mire jutottak az előző társasággal és így mindenki átad a másiknak egy új tudást. Általában három kört kap egy-egy téma, de előfordulhat olyan is, hogy egy asztaltársaság külön, mindenkinek bemutatja saját megoldásait – ez már a műhelymunka vezetőin múlik.

Ezt a fajta együttes gondolkodási- és beszélgetési módszert Juanita Brown amerikai szervezetfejlesztő vezette be, arra alapozva, hogy minden jelentős változás és fejlődés alapja a közösségi beszélgetések során kialakuló megértés és elfogadás. Ez végül egy olyan világot behálózó mozgalommá nőtte ki magát, melynek célja a fontos beszélgetések támogatása a vállalatok életében, a politikában és a közösségekben.

A World Café alapfeltevése, hogy az emberek birtokában vannak mindannak a bölcsességnek és kreativitásnak, amellyel meg tudják oldani az őket érintő nehézségeket és problémákat. Ha ugyanis a megfelelő összefüggésben és a helyes fókusszal látjuk a dolgokat, akkor hozzá tudunk férni ahhoz a tudáshoz, ami nemcsak bennünk mint egyénben, hanem a közösségben jelen van.

A jelenlévők az összes téma esetében először a problémákat szedték össze, utána a kerületben az egyes területeken tapasztalt jó példákat, majd a felsorolt problémákra javasoltak megoldási lehetőségeket. A problémák nagy része visszaköszönhet más kerületekben vagy településeken is, így a megoldási javaslatokat érdemes megfontolni és akár továbbgondolni, a helyi sajátosságokra alakítani.

Első téma: adaptáció

A műhelymunkán az első téma az időjárási szélsőségekhez, a nyári kánikulához, nagy esőkhöz, viharokhoz alkalmazkodás volt.

Az alkalmazkodás esetében a legelső problémapont a társasházak hozzáállása volt, hiszen gyakran nem veszik figyelembe, hogy az elsőre drágának tűnő beruházás klímavédelem szempontjából hosszútávon hasznot hoz. A legtöbbször előforduló probléma a szélsőséges időjáráshoz kapcsolódik, a hőhullámok gyakran okoznak rosszulléteket. Többen kifejtették, hogy a köztéri kutak és a zöldfelületek hiánya, a folyamatos beépítés sem segít a helyzeten. A kerület a Duna mellett helyezkedik el, a folyót mégsem használjuk ki, a klimatikus viszonyokhoz nem megfelelő növényzetet ültetünk, nincsenek árnyékos helyek és bicikliutak, vannak viszont kétoldali parkolók és mindenféle élőlények (siklók, patkányok, vaddisznók stb.) a pincékben, lépcsőházakban, utcákon. A csapadék kezelésének elmaradása szintén óriási problémát jelent, ami a földrajzi fekvéséből is adódik: a Vízivárosban beáznak a pincék, a Várlejtő vízfolyásai ősszel mindennapos problémává válnak, a lezúduló víz miatt erodálódnak az utak.

Azért akadnak jó példák is: a résztvevők külön kiemelték a Naphegyen található Pom Pom Játszótér árnyékolóját, valamint hogy a közeli XII. kerületi Hajnóczy utcában parkolók helyére ültettek fákat. A megoldási javaslatokból az derült ki, hogy több árnyékoló és zöldfelület szükséges. A zöldfelületek növelésénél egyértelmű népszerűségnek örvendett a zöldtetők, zöldkertek, zöldfalak és zöld homlokzatok terjedése. Az épületek zöldítése mellett elhangzott még a parkolók közé telepítendő fák igénye, valamint hogy a Várba több dézsás fát lehetne elhelyezni. A műhelymunkán résztvevő helyi lakosok a fakivágások felülvizsgálatát is kezdeményeznék.

Második téma: közlekedés

A műhelymunka második nagy témája az átmenő és helyi forgalom helyzete volt. Itt a legnagyobb problémát az átmenő forgalom, a sebességkorlátozó elemek (kamera, zebrák) és a parkolóhelyek hiánya, valamint a segway-ek és az e-rollerek jelenléte. Ezeket nem a helyiek használják, tehát az autózást nem váltják ki, viszont a közlekedést nehezítik. Az itt élők alapvető élménye, hogy a kerület inkább autósbarát és nem gyalogosbarát, ahogy a Várat elözönlő turisták is inkább tűnnek kedvezményezettnek, mint a helyiek.

Ezekre a problémákra is érkeztek megoldási javaslatok. A jelenlévők szerint az átmenő forgalmat sebességkorlátozással lehetne átgondoltabbá tenni, ehhez pedig kamerákat kellene elhelyezni és zebrákat kialakítani. Ezzel elindulhatna a kerület gyalogosbaráttá tétele, aminek folytatásaként iskolakezdéskor az autók elől lezárhatnák az utcákat, a kihasználatlan parkolókat átadnák a helyieknek, a szabálytalanul parkolókat pedig szigorúbban büntetnék. A gyalogos közlekedést könnyítené még sétáló utcák kialakítása, valamint a lépcsők karbantartása is. A tömegközlekedés esetében az önkormányzattól azt várnák a jelenlévők, hogy átvállalja a kisgyermekes BKK bérlet árát, több e-buszt szeretnének a hálózatba, minden megállót ellátnának esőbeállóval, a turistabuszokat pedig a Tabánba küldenék, hogy ne a Várban várakozzanak. A kerékpározás népszerűségét kerékpártámaszok telepítésével lehetne növelni.

Harmadik téma: energiaszegénység

A műhelymunka harmadik témája az energiaszegénység volt, ami azért fontos kérdés, mert a lakosság nagy része bevételének 20 százalékát költi az energiaszámláira. A problémák között előkelő helyen szerepelt a távhő rossz megítélése: drága és nem is hatékony. A budai bérlakások nagy belmagassága, a nyílászárók elöregedése és a szigetelés hiánya szintén problémás, amin nem segít a tőkehiány és az, hogy a felújításban a pincék vizesedése is jelentős tétel.

A tőkehiányra és általában a társasházak felújítására megoldást nyújthatna, ha az önkormányzat pályázati pénzzel ösztönözné a lakóközösségeket. A résztvevők jó ötletnek tartanák, ha készülnének központi anyagok különböző témákban: a szemléletformálás részeként lehetnének önkormányzati programok, készülhetne fűtési kisokos, és már az óvodákban is megjelenhetne az energiatudatosság témája.

Negyedik téma: épületek energiahatékonysága, megújuló energia

Az utolsó téma a műhelymunkán az épületek energiahatékonyságával foglalkozott, ami sokban kapcsolódott az energiaszegénységhez. Itt is elhangzottak a távhővel kapcsolatos panaszok, valamint az igény a nyílászárók cseréjére, ahogy a pályázati ösztönzés témája is előkerült. Itt a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szűk pályázati határidők miatt a lakosok későn értesülnek a lehetőségekről, nincs idő megfuttatni az ötletet a társasházban, ráadásul a nagy beruházások nagy költségekkel is járnak, amire nem mindig van anyagi keret. A megújuló energia használatára nyitottak lennének, de önkormányzati rendelet tiltja a napelemek elhelyezését. A műemlék ingatlanok külső szigetelése pedig csupán mérsékelten oldható meg a városképi védelem miatt, és szintén önkormányzati rendelet tiltja a légkondicionálók külső falra telepítését is. A legnagyobb probléma azonban az épületek energiahatékonyságának szempontjából, hogy a társasházaknak semmilyen érdemi információja nincsen. Nem tudják, hogy megéri-e távhőn lenni, nem tudják, hogy megéri-e villanybojlerre átállni, nem tudják, hogy milyen szabályozás vonatkozik az ilyen energetikai felújításokra.

Megoldást jelentene, ha az önkormányzat segítségével létrejövő energetikai szakértői csoportok segítenék a társasházakat, valamint az is, ha már az óvodás kortól kezdve hangsúlyt helyeznének az energiatudatosságra. Fontos volna támogatni a rászorulókat a felújításokban, valamint közösségi mintaprogramokat létrehozni: komposztálást, tankerteket, belső kertekben zöldfelületeket. A pályázati ösztönzés terjesztése szélesebb körben segítené az épületek energiahatékonyságának növelését.

Facebook Comments