Cikkajánló hétégére: a zöld üzemanyagon át az amerikai energiapolitikáig

Cikkajánló hétégére: a zöld üzemanyagon át az amerikai energiapolitikáig

Cikkajánló hétégére: a zöld üzemanyagon át az amerikai energiapolitikáig

Erre a hétvégére is összeválogattuk nektek kedvenc olvasnivalóinkat. Lesz szó a világ műanyagszennyezési statisztikájának titkairól, az amerikai energiapolitika jövőjéről, de a hazai természetvédelem jelenéről és jövőjéről is.

Fotó: Pixabay

Korábban az ázsiai országokat tették felelőssé a legnagyobb műanyagszennyezésért, azonban egy új kutatás arra világított rá, hogy a hulladék importálása miatt más országok szemete is náluk jelent meg a statisztikákban. Szerinted melyik országban dobják ki a legtöbb műanyaghulladékot?

The United States’ contribution of plastic waste to land and ocean>>

Mostanra már talán biztosak lehetünk abban, hogy a demokrata Joe Biden nyerte meg az idei amerikai elnökválasztásokat. A cikk beszámol néhány változásról, amelyek az Egyesült Államok energiapolitikájában bekövetkezhetnek irányítása alatt.

Így alakulhat át az Egyesült Államok energiapolitikája Biden elnöksége alatt>>

Németországban azt vizsgálják, hogyan lehetne ammóniából és metanolból, vagyis faszeszből hidrogént, ezáltal az ipar számára tiszta égésű, zöld üzemanyagot előállítani, hogy 2050-re teljesen karbonsemleges legyen a gazdaság. Bár egyelőre még egy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, nagy lehetőséget lát a német parlament abban, hogy ammóniából és metanolból nyerjenek zöld hidrogént. Az előzetes vélemények szerint nehézséget a hidrogén ammóniává majd újra hidrogénné alakításának a költsége jelent és az, hogy a folyamat mérgező.

Germany Examines Ammonia to Deliver Green Fuel for Industry>>

Mivel foglalkoznak a pandás természetvédők, és egyáltalán kik ők? Milyen lehetőségei vannak a kormányközeli beruházó/betonlobbi elleni harcban a környezetükért aggódó civileknek? Többek között ezekről is beszél a Greenfo podcastjében Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Az EU pénze nélkül haldokolna a hazai természetvédelem>>

Egy nappal az átadása után le is állt Belarusz első atomerőműve. Az AP beszámolója szerint az Aljakszandr Lukasenka által szombaton átadott erőműben több alkatrészt is cserélni kell majd. Az atomerőművet a Roszatom építette orosz hitelből, éppen úgy, ahogy Pakson is történik a tervek szerint, ráadásul az erőmű típusa is nagyjából ugyanaz, mint amit ide szánnak az oroszok.

Belarus nuclear plant stops power output soon after opening>>

Shaun Burnie, a Greenpeace munkatársa a fukusimai radioaktív víz problémájáról, valamint az atomenergia-ipar környezetre és emberekre gyakorolt ​​hatását ismertette egy online meeting keretében. A videó a Nukleáris Biztonsági Koalíciót alkotó csoportokkal együttműködve készült.

Fukushima’s Radioactive Legacy with Shaun Burnie of Greenpeace>>

Facebook Comments