Cikkajánló hétvégére: a Biden-féle klímaharctól a madáretetésen át a mélygeológiai tárolókig

Cikkajánló hétvégére: a Biden-féle klímaharctól a madáretetésen át a mélygeológiai tárolókig

Cikkajánló hétvégére: a Biden-féle klímaharctól a madáretetésen át a mélygeológiai tárolókig

A természetre a körfolyamatok, míg az emberre inkább a lineáris folyamatok a jellemzőek, hova vezet ez? Miért védjük a Földet azzal, ha kevesebbet emailezünk? Mi lesz az USA olaj- és gáziparával? A hideg időszak és a hosszú esték beköszöntével e heti cikkajánlónkban hoztunk tartalmas tanulmányokat, podcast beszélgetést, online eseményt, de madáretetési tippeket és tanácsokat a téli kertészkedéshez is.  

Kép: Unsplash

Világszerte megkönnyebbültek a tudósok, hogy Joe Biden, és nem Donald Trump folytatja a tevékenységét a Fehér Házban. Mivel az Egyesült Államokról, a világ második legnagyobb kibocsátójáról van szó, globálisan is jelentős ügy, hogy Biden számára – az ígéret szerint – a klímavészhelyzetet és a környezet védelmét érintő Trump-intézkedések visszavonása is prioritás. Mikor és hogyan lép vissza az USA a Párizsi Egyezménybe, hogyan fog az USA nekiállni az üvegházgázok visszafogásának és hogyan befolyásolja Biden újraválasztása a kínai klímapolitikát? Többek között ezeket az égető kérdéseket vitatjuk meg az Energiahajó rendezvénysorozatunk harmadik online találkozóján is november 30-án, élőben.

Most, hogy Joe Biden lesz az USA új elnöke, valóban fellélegezhet a Föld?>>

Télen is a természetben

A tél egyébként sem a kertészkedés időszaka, de még aki a balkonon kertészkedne, azt sem segíti a napfény hiánya és a hideg idő. Nem lehetetlen azonban ilyenkor sem az, hogy friss fűszernövény, zöldség teremjen otthon. Mikrozöldek, hidropóniás megoldás, és zöld tippek a cikkben.

Közelgő tél, sötét lakás: hogyan lehet ide burjánzó kertet varázsolni?

“… az ember kiemelt helyzetű lény. A kiemelt helyzetből elméletileg kétféle következmény származhat: kiemelt jogok és kiemelt kötelességek. El kell ismernünk, hogy – legalábbis az utóbbi évszázadokban – az ember a maga kitüntetett helyzetét a gyakorlatban úgy élte meg, hogy kiemelt jogokat követelt és érvényesített magának. Itt az ideje, hogy belássuk: csak az a viselkedés etikus, amely a kiemelt helyzetet nem előjogok megszerzésére használja, hanem fokozott kötelességként éli meg.” Az idézet a hazai környezeti nevelés doyenjétől Dr. Victor András főiskolai tanártól származik, akinek gondolatai a Greenfo podcastjében hallgathatóak meg.

A természet betartja a mértéket, a „bölcs” ember nem

Az első fagyokkal megkezdődött a madáretetési szezon, amiben sokan aktívan részt vesznek. A Magyar Madártani Egyesület abban segít, mivel, illetve mivel ne etessük a madarakat.

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató>>

Tudomány – technika

A Financial Times legújabb jelentése szerint a jövőben arra kell ösztönöznünk majd magunkat és egymást is, hogy kevesebb e-mailt küldjünk naponta, és iktassuk ki az egysoros, jelentéktelen leveleket, mivel ez nagy mértékű szén-dioxid-megtakarítást eredményezne. Hogy ez pontosan hogy lehetséges? A BBC cikkéből kiderül.

Can sending fewer emails really save the planet?>>

Az Energiaklub átfogó elemzést készített a szélenergia szerepéről a 21. században. Az elemzés áttekintést nyújt arról, hogy most hol tartunk és hova lehet eljutni a technológiával. Bemutatja, hogy a szélenergia Magyarországnak milyen lehetőségeket kínál, és hogy általában a fenntartható energiagazdálkodás rendszerén belül milyen szerepet képes betölteni. A tanulmánykötetet egy 12 fős szerzőgárda jegyzi, gyakorlati és elméleti szakemberek, tapasztalt, nemzetközi publikációkkal rendelkező kutatók és fiatal szakmai reménységek.

A 7 legfontosabb dolog, amit a szélenergiáról tudni kell>>

Ez a tanulmány a szél- és fotovoltaikus (napelemes) energiatermelés természetes változékonyságának egyensúlyi potenciálját elemzi tizenegy európai országban. Ehhez 20 év magas felbontású meteorológiai adatot használtak fel. Az eredmények azt sugallják, hogy az energiatermelés napi változékonysága országonként 29 – 42 százalékkal csökken mind a napenergia, mind a szélenergia kapacitás telepítése miatt, csak a szélerőművekhez képest. Továbbá a napok kevesebb mint 10 százalékánál azonosítjuk a fotovoltaikus és a szélenergia szélsőségeinek egyidejű előfordulását Európa-szerte.

Balancing potential of natural variability and extremes in photovoltaic and wind energy production for European countries>>

2019-ben jelent meg a THE WORLD NUCLEAR WASTE REPORT , mely áttekintést ad arról a küzdelemről, amit a kormányok végeznek szerte a világon azért, hogy átfogó stratégiákat dolgozzanak ki és valósítsanak meg a radioaktív hulladékok kezelésére. A feladat legjava azonban bizonyosan a jövő generációira fog hárulni. A Jelentés Magyarországról szóló fejezete az Energiaklub közreműködésével jött létre és idén már magyarul is olvasható.

The World Nuclear Waste Report – Már magyarul is!>>

Facebook Comments