Cikkajánló hétvégére: hulladékkezelésen és a magyar biodiverzitás-kutatáson át az épületenergetikáig

Cikkajánló hétvégére: hulladékkezelésen és a magyar biodiverzitás-kutatáson át az épületenergetikáig

Cikkajánló hétvégére: hulladékkezelésen és a magyar biodiverzitás-kutatáson át az épületenergetikáig

E heti cikkajánlónkban olvashattok arról, hogy milyen klímapolitikai fordulatot hoz a Biden-adimisztráció, a kommunális hulladék kezeléséről szóló tévhitekről, továbbá lesz szó egy, a magyar biodiverzitást kutató társaság munkájáról is. Töltsétek velünk az időt hasznosan ezen a hétvégén is!

Kép: Pixabay

Környezet

A frissen amerikai elnökké választott Joe Bidenre, a megújuló energiaforrások forradalmára, a társadalmi mozgalmak kényszerítő erejére, és tulajdonképpen mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy még 50 év múlva is élhető bolygót hagyjunk magunk mögött. A demokrata elnökjelölt megválasztása azonban optimizmusra ad okot, mivel az új adminisztráció hivatalba lépése olyan klímapolitikai fordulatot jelent, aminek köszönhetően a Biden-adminisztráció minden korábbi amerikai kormányzatnál komolyabban veszi a klímaválság kihívásait.

NEM JOE BIDEN, HANEM MINDANNYIUNK FELLÉPÉSE JELENTI A MEGOLDÁST A KLÍMAVÁLSÁGRA>>

A hulladékkezelés, tetszik vagy sem, de közös ügyünk. Mindannyian részt veszünk az egyre nagyobb szemétkupac létrehozásában, vagyis mindannyian felelősek vagyunk azért, ami a szemetünkkel történik. Arra a megdönthetetlen érvre, hogy „a kommunális hulladékot a lehető legbiztonságosabban kell kezelni”, nem elfogadható ellenérv, hogy kezelje a kukás, mert az ő dolga. Nem, ez nem (csak) az ő dolga; a miénk is. Tippek és tévhitek a cikkben.

NE DOBJUK KI A SZEMETET: GYÁRTSUNK BELŐLE ENERGIÁT!>>

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság civil szervezetként foglalkozik hatástanulmányok elkészítésével és szorosan együttműködik nemzeti parkokkal és önkormányzatokkal a faj-feltárások és élőhelyek leírásával kapcsolatosan. Emellett a védetté nyilvánítási folyamatban is részt vesz, és felhívja a figyelmet a pontos adatgyűjtések fontosságára. E heti podcast ajánlónkból megtudhatod, hogy hogyan, és miért alapították meg a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaságot, továbbá, hogy miként pozicionálja magát hazánkban ma, és a jövőben.

Akik a természetet leltározzák>>

Energia

November 29-én életbe lépett az NKM önkéntes áram-, és földgázszolgáltatásokat érintő kikapcsolási moratóriuma. Az ünnepek idejéhez köthető moratórium nem egyedülálló, rövidebb formájában a hazai energiaszolgáltatók megszokott eszköztárába tartozik. A tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idejére államilag kihirdetett moratórium a második hullám alatt nem várható, így a szolgáltatók saját hatáskörben dönthetnek az engedményekről. A kikapcsolások felfüggesztése nem jelent tényleges megoldást az energiaszegénység problémáira. Sok esetben csak a rászorulók mélyebb eladósodását eredményezi, és például a kártyás mérőórákkal rendelkezőket vagy a már kikapcsoltakat nem is támogatja. Fontos, hogy a moratórium a rászorulókra legyen alakítva, ezzel a szükséges csoportokat támogatva, és várhatóan a szolgáltatókra is kisebb anyagi kockázatot terhelve. Kérdés, hogy mindezen átalakítás kinek a feladata.

November 29-től kikapcsolási moratóriumot vállal az NKM « Mérce

Ez a tanulmány egy tipikus magyarországi vidéki térség (a Bükkalja) lakossági fűtési energiafogyasztását vizsgálta és ez alapján forgatókönyveket rajzolt fel 2040-ig. Az energiafogyasztást és a kapcsolódó PM10-kibocsátást a BAU és három alternatív forgatókönyvvel vetítették előre, figyelembe véve a demográfiai tendenciákat és a lehetséges épületenergetikai beruházásokat. Sok egyéb mellett arra jutottak, hogy a jelenlegi, évi ~0,5%-os felújítási arány bizonyosan nem elegendő. Az arány 2,5%-ra emelése csökkentené ugyan a légszennyező anyagok kibocsátását, de nem csökkentené jelentősen az éves fűtési energiafogyasztást. Az elemzés szerint a folyamatot jelentősen fel kell gyorsítani, hogy a lakásállomány legalább 3,75%-át érintse évente.

Heat consumption scenarios in the rural residential sector: the potential of heat pump‑based demand‑side management for sustainable heating>>

A Vodafone bejelentette, hogy 2030-ra megszünteti a saját tevékenységeiből, valamint az általa vásárolt és felhasznált energiából származó összes szén-dioxid-kibocsátást. A vállalat elkötelezett továbbá amellett, hogy 2030-ra felére csökkenti a 3. szinthez tartozó forrásokból származó szén-dioxid-kibocsátást, beleértve a közös vállalkozásokat, az ellátási láncokból származó összes vásárlást, az általa értékesített termékek felhasználását és az üzleti utazásokat.

Nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a Vodafone – 2040-ig>>

Facebook Comments