Évindító cikkajánló: fizetésemelés híján irány a természet, avagy mennyi pénzt ér a madárcsicsergés

Évindító cikkajánló: fizetésemelés híján irány a természet, avagy mennyi pénzt ér a madárcsicsergés

Évindító cikkajánló: fizetésemelés híján irány a természet, avagy mennyi pénzt ér a madárcsicsergés

Az új év első ajánlójában a könnyed tartalmaké a főszerep: hoztunk zöld hallgatnivalót 2020-ról, magyarázatot a madárcsicsergés és a fizetésemelés kapcsolatára, űrből lőtt képes albumot a NASA-tól, túratippeket kezdőknek és haladóknak, valamint listát az energiatudatosabb évindításhoz. Tarts velünk 2021 hétvégéin is!

Fotó: Unsplash

Ki a természetbe!

Az alábbi kirándulóhelyek tömegközlekedéssel is megközelíthetőek; de a biztonság kedvéért ne hagyjuk otthon a feltöltött mobilt vagy a térképet, a túrabakancsot és az elemlámpát! Évindító túraútvonalak a cikkben!

5 szuper túra Budapest környékén kezdőknek és haladóknak>>

A Változás képei címmel tett közzé egy meghökkentő fotósorozatot a NASA, amely a klímaváltozás, az urbanizáció és a természeti katasztrófák következményeit mutatja be. Az előtte-utána képeken látható gleccserolvadás, áradás, és sivatagi hó is.

Images of Change>>

Az életminőséget vizsgálta egy német kutatóintézet 26 ezer ember részvételével 26 országban. Arra az eredményre jutottak, hogy 10 %-kal több madár a környezetünkben már legalább akkora boldogság számunkra, mint egy fizetésemelés.

Biological diversity evokes happiness>>

Zöld gondolatok 2020-ról és a jövőről

A tanulmány 256 magyar pedagógus kérdőíves felmérésére alapozva rajzol képet a fenntarthatóságra nevelés helyzetéről. Ami a vizsgálódás eredményeként körvonalazódik: az iskolai munkában a tanárok döntő többsége foglalkozik ugyan a fenntarthatóság témájával, azonban az iskolán kívüli lehetőségekkel csak jóval kisebb részük él. Többségében leterheltségről és a szükséges szakmai ismeretek hiányáról számolnak be, mint akadály. Ez alapján úgy tűnik, hogy a tanárképzésben erősíteni kellene a környezeti tematikát, de az éppen folyó reform sajnos megint nem ebbe az irányba mutat, egyelőre.

Helyzetkép az iskolai és iskolán kívüli környezeti szemléletformálásról>>

A Magyar Természetvédők Szövetsége összeszedte a legaktuálisabb tippeket amikkel háztartásunkat energiatudatosabbá tudjuk tenni. Fontos arra is emlékezni, hogy egyéni szokásaink megváltoztatása kétségképp segít a klímaváltozás elleni harcban, de önmagában nincs elég hatása bolygónk védelmére. Érdemes emiatt lehetőségekhez mérten aktivizmusban, politikai nyomásgyakorlásban, helyi vagy globális környezetvédelmi szervek bármilyen jellegű támogatásában is gondolkodni.  Kezdd az évet a lista átnézésével, és közlekedj, vásárolj, fűts tudatosan.

Egészséges, energiatudatos háztartás és ünnepek>>

5 évvel a párizsi megállapodás után – írott malaszt. Covid19 – csak átmenetileg csökkent a légszennyezés. Nagy tavaink körbebetonozása – a NER nyer, az ország veszít. A 10 év alatt leépített zöldhatósági rendszer következményei. Értelmetlen hungarikumok: a Magyar Természettudományi Múzeum szétverése, és a hulladékgazdálkodás bedöntése/lenyúlása. A paksi tesze-tosza gazdagodás, és az autóipari zöld zsákutca. Évértékelő beszélgetés Hargitai Miklóssal, a a Népszava zöld témákra szakosodott újságírójával a Greenfo podcast adásában.

A szemét fejetlenségtől a jövőtlen harácsolásig – 2020 zöld szemmel>>

Facebook Comments