Cikkajánló hétvégére: a hazai gyepeken át a szélturbinák újrahasznosításáig

Cikkajánló hétvégére: a hazai gyepeken át a szélturbinák újrahasznosításáig

Cikkajánló hétvégére: a hazai gyepeken át a szélturbinák újrahasznosításáig

Hogyan lesz a szélturbinák lapátjából gyalogos híd? Miként járul hozzá a kaszálás a biodiverzitás fennmaradásához? Mit hoz 2021 USA atomerőműveinek? Hány év alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a szakértőink által erre a hétvégére összegyűjtött cikkek, podcast beszélgetések.

Fotó: Pixabay

Zöldebb jövő

Manapság az újrafeldolgozhatóság az egyik legfontosabb kutatási terület a szélenergia szektorban. Szinte naponta jelennek meg újabb hírek az elméleti vizsgálódás és gyakorlati alkalmazások témakörében. Ez a legújabb hír arról szól, hogy a szélturbinák elhasználódott lapátjait gyalogos és kerékpáros hidak építésénél fogják alkalmazni, ezzel kiváltva a jelenleg általánosan alkalmazott acélgerendázatot.

Today’s wind turbine blades could become tomorrow’s bridges>>

Áramra szükség van, de nem mindegy, hogyan termeljük meg. Több szempontból sem. Egy felmérés alapján viszont mást mond a lakosság és mást a politika. Dr. Munkácsy Béla szakértőnk rádióbeszélgetésben mesélt a jelenlegi helyzetről.

Kell-e nekünk több szélerőmű?>>

Túlélésünk záloga a biológiai sokféleség megőrzése. Miként járul hozzá a kaszálás a biodiverzitás fennmaradásához? Miért baj az, ha ég az esőerdő – és nem baj, ha ég a bozót?  Mi fán terem az elméleti konzervációbiológiai, és a restaurációs ökológia?  Hogyan hasznosulnak a kutatások eredményei a hétköznapokban? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol Török Péter a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének professzora a Greenfo podcast adásában, akinek egyik fő kutatási területe a tájhasználat és a klíma megváltozásával járó kihívásokra adandó válaszok.

Az emberiség hajlamos az orosz rulettre>>

Hány év alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást? A Nature Climate Change új kutatásában a kutatók az eredményekhez elsősorban a Föld természetes folyamatait vették alapul, így az óceánok és az erdők szén-dioxid-elnyelő képességét.

Greater committed warming after accounting for the pattern effect>>

Atom itthon és a tengerentúl

Biztonsági elemzésekért perli az Átlátszó a Paks II. Zrt.-t. Az Átlátszó pert indít a Paks II. Zrt. ellen, mert az megtagadta a Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet (NUBIKI) által 2015-ben 125 millió forintért készített két biztonsági elemzés nyilvánosságra hozatalát. Az egyik elemzés a súlyos balesethez kapcsolódó aktivitás terjedéséről szól, a másik az új blokkok esetleges kezdeti technológiai zavarairól. Az Átlátszó nem ért egyet az indoklással, miszerint a két biztonsági elemzés “nemzetbiztonsági érdekre, illetve szellemi tulajdonhoz fűződő jogra” tekintettel nem ismerhető meg közérdekű adatként. 

Titkolják a kockázatokat: biztonsági elemzésekért pereljük a Paks II. Zrt.-t>>

Rekord mennyiségű atomerőmű fog leállni 2021-ben az USA-ban. Az USA energiagazdasági tervei is alátámasztják azt a globális tendenciát, miszerint egyre kisebb az atomenergia részaránya. Az amerikai Energy Information Administration (EIA) legfrissebb jelentése alapján a 2021-ben a rendszerből kivonni tervezett 9,1 GW-nyi áramtermelő kapacitás 56%-a nukleáris energia. Ezt a legnagyobb arányú kivezetést követi 30 százalékkal a szén.

Nuclear and coal will account for majority of U.S. generating capacity retirements in 2021>>

Facebook Comments