Cikkajánló hétvégére: az új éghajlatváltozási hungarikumon át a téli levegőminőségig

Cikkajánló hétvégére: az új éghajlatváltozási hungarikumon át a téli levegőminőségig

Cikkajánló hétvégére: az új éghajlatváltozási hungarikumon át a téli levegőminőségig

E heti cikkajánlónkban hoztunk híreket levegő szennyezettségéről, meglepő tényeket a hazai lakásfelújítás helyzetéről, hasznos tudnivalókat a háztartási gépek újfajta energiacímkéiről, hallgatnivalót az az éghajlatváltozás új hazai intézményéről, és fotósorozatot a mikroszkópos megfigyelésektől kezdve a klímaváltozás működését bemutató alkotásokig.

A brit Királyi Fotográfiai Társaság nyilvánosságra hozta az Év természettudományi fotós megmérettetésének nyerteseit. A verseny több mint 1000 amatőr és profi fotós nevezését vonzotta be, az összefoglalóban láthattok mindenfélét a mikroszkópos megfigyelésektől kezdve a klímaváltozás működését bemutató képekig.

Science Photographer of the Year winners revealed>>

Egy évtizedes terv után most végre megalakult Magyarországon az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC). A HuPCC jelenleg az Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megrendezését szervezi, melyre április 12 – 15. között kerül sor, ahova az éghajlatváltozással foglalkozó tapasztalt és pályakezdő kutatók, doktoranduszok jelentkezését várják 2021. március 7-ig. 

Éghajlatváltozási hungarikum>>

Levegőszennyezés a világban és itthon

Az amerikai Harvard Egyetem által végzett kutatás szerint 2018-ban 8 millió ember haláláért volt felelős a fosszilis energiahordozók által okozott levegőszennyezés. Összehasonlításképp, a körülbelül egy éve tomboló COVID-19 járvány eddig összesen 2 millió életet követelt. A fosszilis szennyezés és az ebből adódó halálozások elsősorban Európára, Észak-Amerikára és Dél-Kelet Ázsiára koncentrálódnak.

Deaths from fossil fuel emissions higher than previously thought>>

Fellélegezhetünk? Végre elindult valami a vidéki levegőminőség ügyében.

Javaslatot dolgozott ki és küldött az agrárminiszternek a Levegő Munkacsoport arra, hogy az országos szabályozás megengedje az önkormányzatoknak a szilárd tüzelőanyagok háztartási égetésének korlátozását. Egyúttal szorgalmazza, hogy a kormány segítse elő a kevésbé környezetszennyező fűtési módokra történő átállást, különösen a korlátozást bevezető településeken – olvasható a civil csoport közleményében.

Napvilágot látott egy javaslat: korlátozhatnák a lakossági tüzelést Magyarországon>>

Energia kívül-belül

A több mint 25 éves energiacímkéket március 1-től módosítják. Először a hűtők, mosógépek, televíziók, mosogatógépek kerülnek sorra, majd szeptember 1-től további termékek is. Az új rendszerben eltűnnek az A+, A+++ jelölések, de jó hír, hogy egy ideig a régi és az új címkéket egymás mellett láthatjuk még. Ne lepődjünk meg, ha egy korábban A+++ termék az új rendszerben már csak B vagy rosszabb kategóriába esik – nem a termék minősége romlott, hanem egyszerűen feljebb tolódott a legjobb kategóriák elvárása.

In focus: The improved EU energy label – paving way for more innovative and energy efficient products>>

Évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet. Bár felújítások eddig is voltak, és folyamatosan zajlanak, ezek többsége egyáltalán nem, vagy nem megfelelően vesz figyelembe energiahatékonysági szempontokat. Az ilyen felújítások így klímaszempontból többet ártanak, mint használnak.  

Ezermilliárdokat dobtunk ki 5 év alatt az ablakon a rossz lakásfelújításokkal>>

A napelemes villamosenergia-termelés ma már a legolcsóbb lehetőségek közé tartozik – komoly versenytársai közé már csak a megújuló energiaforrások tartoznak. A nemzetközi adatsorok azt igazolják, hogy az atomenergia kivételével minden más technológia esetében megfigyelhető az árcsökkenés. Az új atomerőművek viszont már csak eladhatatlan áron képesek áramot termelni.

Látványos infografikákkal mutatjuk, hogyan omlott össze a megújuló energiák ára>>

Facebook Comments