Cikkajánló hétvégére: az atomhulladékon és az élelmiszerpazarláson át a világítástechnikáig

Cikkajánló hétvégére: az atomhulladékon és az élelmiszerpazarláson át a világítástechnikáig

Cikkajánló hétvégére: az atomhulladékon és az élelmiszerpazarláson át a világítástechnikáig

Tíz év telt el a fukusimai atombaleset óta, e heti cikkajánlónk fókuszában ez a téma áll: szemügyre vesszük az atomenergia világát a hulladékok és az energiafelhasználás szempontjából is. E mellett olvashattok az élelmiszerpazarlásról, hallgathattok podcastet a világítástechnika újrafelhasználásáról és hoztuk egy lényegretörő animációs videót az elektromos vs. hagyományos autók szennyezéséről.

Fókuszban az atom

A fukusimai atomkatasztrófa öröksége: a megújuló energiák térnyerése. A 2011. márciusi 11-én a fukusimai atomkatasztrófa Japán 54 atomreaktorának leállításához vezetett. Tíz év elteltével mindössze kilenc reaktor termel ismét. Míg a nukleáris energia az ország energiafelhasználásának 30%-át tette ki a baleset előtt, ma csupán 6%-ot biztosít. Japán most inkább a szénre (25 %), a földgázra (23 %) és az olajra (39 %) támaszkodik, de a kormány 2014-ben létrehozta a Fukusima Megújuló Energia Intézetet (Fukushima Renewable Energy Institute) annak érdekében, hogy a 2050-es dekarbonizációs cél elérésében a megújuló energiák minél nagyobb szerepet tudjanak vállalni. 

Fukushima’s Legacy: Japan’s Hard Turn Toward Renewables>>

A fukusimai tragédia 10. évfordulójához közeledve érdemes alaposabban szemügyre venni az atomenergia világát – ezúttal a hulladékok nézőpontjából. Ez az érdekes összevetés a széntüzeléssel összehasonlítva rántja le a leplet az atomlobbi hamis üzeneteiről. Az írásból kiderül, hogy az USA egyik – igaz legnagyobb – atomerőművének egy éves működése egészen elképesztő mennyiségű, csaknem 2 millió tonna hulladék keletkezésével jár, ha a 21. századi elvárásoknak megfelelően, a teljes életciklust, így a bányászatot is górcső alá vesszük. Mivel a paksi erőmű működése sem képzelhető el uránérc nélkül, így a hazánkban is oly sokszor emlegetett nulla kibocsátásból természetesen semmi nem igaz.

Nuclear power is clean – if you ignore all the waste>>

Energia-parazlás

Rengeteg téves információ kering arról, hogy mennyire szennyeznek az elektromos autók. Az animációs videóban megnézheted, hogy milyen folyamatokkal jár az, hogy a hagyományos üzemanyagokkal autót lehessen hajtani. Gyakran elhangzik az az állítás, hogy bár a villanyautók nem szennyeznek, a töltésükhöz felhasznált elektromos áram előállítása azért szennyező. Lássuk a tényeket!

Villanyautó vagy hagyományos? Melyik szennyez jobban?>>

Évente a Földön több millió tonna elektronikai eszköz, termék válik feleslegessé. Szerencsés esetben ezek a szelektív gyűjtő rendszerbe kerülnek, egy kis részüket újra tudjuk használni, egy részüket anyagában újrahasznosíthatjuk, de egy jelentős részükkel egyelőre – technológia híján – nem tudunk mit kezdeni. És ez még a jobbik eset, gondoljunk csak az erdőszélre, vagy a kommunális kukákba tett, és így a szeméttelepekre kikerülő, kidobott veszélyes hulladékokra. Újrafelhasználhatóak, javíthatóak és visszaadhatóak-e a felhasználóknak?  Ezt a problémát fejtegeti az alábbi podcast adás is.

Újrahasználat a világítástechnikában. Készen állunk rá? >>

23 millió teherautót töltene meg a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába dobott élelmiszer! A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint.

Vérlázító jelentést adott ki az ENSZ: minden emberre 121 kilogramm kidobott élelmiszer jut>>


Facebook Comments