Cikkajánló hétvégére: a montenegrói tengerpart új olajkútjain és a földikutyákon át a fotoszintetizáló ruhákig

Cikkajánló hétvégére: a montenegrói tengerpart új olajkútjain és a földikutyákon át a fotoszintetizáló ruhákig

Cikkajánló hétvégére: a montenegrói tengerpart új olajkútjain és a földikutyákon át a fotoszintetizáló ruhákig

Az Energiaklub hétvégi cikkajánlójában olvashatsz a divatipar legújabb, szén-dioxidot elnyelő és oxigént előállító vívmányáról, az atomenergia-szektor friss botrányairól, a montenegrói tengerpartot veszélyeztető olajkút fúrásokról, de utazás közben hallgatsz érdekességeket az ötvenes években majdnem kiirtott, szigorúan vegán földikutyákról is.

Környezet-figyelő

Vak, rezgéshullámokkal tájékozódik, nem alakul ki nála rák, az ötvenes években majdnem kiirtották, most fokozottan védett, szigorúan vegán, a politika beleszól a túlélésébe, és a párválasztása és szaporodása is szokatlan. Dr. Németh Attila, biológus 15 éve kutatja a földikutyákat, akiknek még a pontos fajszáma is kérdéses. Erről most a Greenfo podcast adásában mesélt.

Underground természetvédelem – migráns helyett kitömött zokni a föld mélyén>>

A divatipar felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős hányadáért, becslések szerint a 4-10 százalékáért. Mennyiben változna ez, ha maguk a ruhák lennének képesek szén-dioxidot kivonni a levegőből? Márciusban a párizsi divathéten mutattak be egy sor ruhadarabot, amelyeket ebben a szellemben fejlesztett ki. A kollekció négy uniszex darabból áll és mindegyik képes szén-dioxidot elnyelni és azt oxigénné alakítani – ugyanis élő és fotoszintetizáló algák borítják őket.

SZÉN-DIOXIDOT VON KI A LEVEGŐBŐL AZ ALGA BORÍTÁSÚ CSODARUHA>>

Veszélyben a montenegrói tengerpart! Civil aktivisták sürgetik Montenegró kormányát, hogy állítsa le a part menti olajkutatás tervezett megkezdését, figyelmeztetve a veszélyre, ami mind a környezetet, mind az idegenforgalmi ágazatot súlyosan érintené. A kis balkáni ország jelenleg nem termel kőolajat, de a kezdeti adatok azt mutatják, hogy forrásai lehetnek a saját olaj- és gázszükségletének fedezésére.

Montenegro Activists Oppose Oil Drilling, Fearing Impact on Nature>>

Az atomenergia-szektor botrányai

Világviszonylatban az országok 84 százaléka nem működtet atomerőművet, de egy percig se gondoljuk, hogy ezek nem fejlett országok. A listán szerepel ugyanis többek között Ausztria, Dánia, Portugália, Olaszország és Lengyelország. Az atomenergiát kivezető és elutasító országok listája pedig bővülni látszik: Belgium, Németország, Spanyolország, Svájc… Vajon miért, amikor olyan sokat hangoztatott érv Magyarországon is, hogy „az atomenergiának nincs alternatívája”? A szakértői kerekasztal teljes beszélgetés eléred a linken.

Az atomenergia technológiai irrealitása a 21. században – Mit mondanak a szakértők?>>

Minden atomenergiába fektetett euró súlyosbítja a klímaválságot. Mycle Schneider, a World Nuclear Industry Status Report szerkesztője szerint a klímavédelem szempontjából az atomerőművek építése teljesen kizárt. Ma a sürgősség kérdését kell előtérbe helyezni, tehát azt, hogy mivel tudjuk a legolcsóbban és a leggyorsabban csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Napjainkban a nukleáris a legdrágább villamosenergia-termelési mód, továbbá hosszú időbe telik a reaktorok építése. Tehát ha atomerőművek építésére költjük a pénzünket, akkor nem tudunk hatékony klímavédelmi lehetőségekbe befektetni.

‘Every euro invested in nuclear power makes the climate crisis worse’>>

Az atomenergia-szektor újabb botránya, ezúttal egy megvesztegetési ügy borzolja a kedélyeket az Amerikai Egyesült Államokban. A vád szerint a FirstEnergy energiaszolgáltató vállalat 60 millió dollárt fizetett egy civil szervezetnek, amelyet az ohiói képviselőház elnöke irányít. Cserébe egy 1,3 milliárd dolláros segély megszavazását várták, amely a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő atomenergia-üzemeltető számára a túlélés esélyét kínálta volna. Az ügyészek azt állítják, hogy a FirstEnergy korábban is befolyásolta a döntéshozatalt, hiszen dollármilliókat öntött 21 jelölt kampányába az ohiói képviselőház 2018-as választása során annak érdekében, hogy az atompárti republikánus jelölt kerülhessen a parlament elnöki székébe.

Ohio Senate Strips Subsidies from Nuclear Power Plant Bailout Law>>

Facebook Comments