A közösségi energia Németországban– egy bajor kisváros példamutató története

A közösségi energia Németországban– egy bajor kisváros példamutató története

A közösségi energia Németországban– egy bajor kisváros példamutató története

A közel 26.000 fős németországi Pfaffenhofen an der Ilm település évek óta aktívan tesz az éghajlatvédelemért. Mind az önkormányzat, mind az ott élő emberek hisznek abban, hogy az energiaellátás decentralizálásában és klímabarátabbá alakításában a helyi lakosoknak is aktívan szerepet kell vállalniuk. Az Energiaklub szakértői az ENES-CE projekt keretében most ellátogattak a bajorországi településre, hogy személyesen is tanúi legyenek az ott zajló energiaátmenet[1] (németül ún. Energiewende) helyi szinten történő megvalósításának.

A pfaffenhofeni energiaközösség

Az energiaközösség 2012-es megalapításakor a tagok több száz millió forintnak megfelelő tőkét terveztek összegyűjteni. A lakosság folyamatos tájékoztatásával, szemléletformálással, és hatékony kampányokkal az energiaközösség mára 850 tagot számlálva számos sikeresen megvalósított projektet tudhat maga mögött.

A közösségbe való csatlakozás alapdíja 100 euró. A tagok többsége a helyi nyugdíjas közösségből kerül ki, akik a befektetéshez megfelelő pénzügyi megtakarítással rendelkeznek. A projektbe való befektetés mértéke változó, átlagosan tagonként 10.000 euró.

Az energiaközösség első mintaprojektje egy 285 kWp teljesítményű napelemes rendszer volt, melyet egy parkolóban alakítottak ki egy árnyékoló és védelmi funkciót is ellátó tetőszerkezeten (car-port system). A területhasználatot optimalizálták azzal, hogy a rendszer együttes megoldást jelentett az autók parkolására és az energiatermelésre egyaránt. A napelemes rendszer áramtermelő funkciója mellett a tetőszerkezet védelmet nyújt az autóknak télen a hidegtől, nyáron pedig a hőségtől, viharoktól és heves esőzésektől. A projekt megvalósításának teljes költsége közel 300 millió forintnak megfelelő összeg volt, amit a közösség tagjai mindössze 1 hét alatt gyűjtöttek össze. A jövőbeni tervek szerint elektromos töltők felszerelésével lesz lehetőség a megtermelt áram közvetlen autótöltésre való felhasználására is, így az energiaközösség tagjai egy applikáció segítségével kedvezményes áron tölthetik fel elektromos autóikat.

A városvezetés 2014-ben döntött az első közösségi finanszírozású szélerőmű telepítése mellett, és további 3 ilyen projektet terveznek még megvalósítani. Az első 3 MW teljesítményű szélerőmű 2016-ban épült meg, telepítési költségeinek 34 százalékát az energiaközösség tagjai finanszírozták. Ez most 1500-2000 háztartást lát el a környéken villamos energiával. A településen további 3 szélerőmű megépítése van tervben.

A közösségi finanszírozású szélerőmű látogatása, Pfaffenhofen an der Ilm 2021.07.26.

Az első szélerőmű megvalósítása előtt a városvezetés helyi népszavazást indított arra vonatkozóan, hogy a lakosok támogatják-e a projektet. A kezdeti ellenállás után végül a szavazók 57 százaléka a szélerőmű támogatása mellett döntött. Az energiaközösség mára már annyi pénzt szeretne befektetni, hogy azzal a kivitelezők nem tudnak lépést tartani. A megújuló energiaforrásokba (szélenergia, napenergia) való befektetés egyrészt hozzájárul az energiatermelés dekarbonizálásához, másrészt a befektetők számára is pénzügyi előnyöket jelent. Az energiaközösségi projekt méretétől és a megújuló energiaforrástól függően a befektetés 3-6 százalékos hozamot biztosít. Ez is azt bizonyítja, hogy az energiaközösséget megalapítók helyes irányt jelöltek ki.

Az energiafüggetlenség útján

Pfaffenhofen energiafüggetlenségét a szél- és napenergiás projektek mellett a biomassza- és biogáz erőművek, valamint kisebb CHP (kombinált hő- és villamosenergia-termelő) rendszerek biztosítják. A településen található biomassza erőmű a 2000-es évek közepétől látja el a település távhőigényének nagy részét. Az energiatermeléshez a helyi erdőgazdáktól vásárolt fa mellett a közeli fafeldolgozó üzemek, bútorgyárak hulladékfáit is felhasználják. A szinte teljesen automatizált, akár otthonról egy számítógép segítségével is irányítható erőmű 20 km hosszúságú vezetéken szolgáltatja a távhőt a helyi lakosságnak, közeli farmoknak és a település legnagyobb üzemének, a világhírű HiPP multinacionális vállalatnak.

A biomassza üzem működése

Pfaffenhofenben a helyi szennyvíztisztító telepen keletkezett iszapból is energiát állítanak elő, melyet részben visszaforgatnak a tisztítófolyamatok energiájának a fedezésére. A telep mellett egy energiatároló egységet is kialakítottak, mely szükség esetén akár 5 napon keresztül el tudja látni villamosenergiával az egész várost. A szennyvíztelep jövőbeli tervében szerepel egy ún. power-to-gas rendszer kialakítása, ami amellett, hogy segíti kiegyensúlyozni az esetleges áram-túltermeléseket, a helyi távhőellátást is támogatja.

A településen épülő új társasházaknak kötelező kapcsolódni a helyi megújuló energiát is hasznosító távhőellátó rendszerre, és a háztetőkre napelemes rendszert kell telepíteniük, enélkül az önkormányzat megtagadja építési engedély kiadását.

Tanulmányi kirándulásunkon bekukkantottunk egy különleges családi gazdaság működésébe is, akik igyekeznek körkörösen megvalósítani az energiatermelést és energiafogyasztást azáltal, hogy a keletkezett hulladékot minimalizálják és a melléktermékeket újrahasznosítják. A gazdaság fő profilja a sertéstartás és a húsfeldolgozás. Az energiafelhasználás hatékonyságának a növeléshez a farmon keletkezett sertéstrágyát mezőgazdasági hulladékkal és kukoricával keverve a saját biogáz üzemükben használják fel, mely az áramtermelés mellett a környező 12 lakóházat is ellátja távhővel. A körkörös gazdaság koncepcióját szem előtt tartva a biogáz üzemben keletkezett hulladékhőt felhasználják a gazdasági épületek fűtésére és a kukoricaszárításra is. A gazdasági épületeken, köztük az sertésólokon egy 200 kWp kapacitású napelemes rendszer működik, ami biztosítja az épületek villamosenergia igényét, és a biogáz erőmű működéséhez szükséges áramot is megtermeli.

Helyi sertésgazdaság

A telep hosszú távú tervei között szerepel egy vágóhíd kialakítása, amelyet részben közösségi finanszírozással kívánnak megvalósítani. A finanszírozásban résztvevők osztalékokat igényelhetnek majd pénzben vagy a telepen előállított termékek formájában (kedvezőbb feltételekkel). A sertéstartó gazdaság a példamutató és fenntartható működésével kétszer elnyerte már Pfaffenhofen klímadíját, melyet az önkormányzat évről-évre a helyi kezdeményezésű mintaprojektek számára oszt ki.

A Pfaffenhofen azt a célt tűzte ki, hogy az energiaigények 100 százalékát helyi megújuló energiaforrásokból fedezik, és a lehető legnagyobb mértékben függetlenednek a központi energiaellátó rendszertől. Hogyan tervezi ezt a városvezetés elérni? Ahogy a tanulmányi kiránduláson is tapasztalhattuk, a kulcs a helyi energiaközösségek létrehozásában rejlik.

A fotókat munkatársaink készítették.


[1] A megújuló energiákra alapozott átmenetet a fosszilis energiahordozókról a fenntartható energiaellátásra.

Facebook Comments