Energiaközösségek, előre!

Energiaközösségek, előre!

Energiaközösségek, előre!

Magyarországon még csak most kezdenek kialakulni az első energiaközösségek: sok még a tennivaló, és segítségre is szükség van ahhoz, hogy elterjedhessenek. Az ENES-CE projektünk utolsó szakértői műhelymegbeszélésén ezt jártuk körül.

Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. legfontosabb célja az energiaközösségek megalakulásának facilitálása, vagyis mintaprojektek megvalósításának és energiaközösségi partnerségek kialakításának támogatása. Ehhez szakmai tanácsadást tudnak biztosítani műszaki, jogi, pénzügyi, menedzsment téren, együttműködési és elszámolási kereteket javasolnak és segítenek a forrásszerzésben is. Elsőként a a 8. kerületi Kazán Közösségi Házban lévő 11 szervezet telepített közösen 36 kWp napelemet tetőre, és hozta létre a saját üzemeltetési és elszámolási modelljét. 2024-ig 6-7 energiaközösség létrejötténél szeretnének bábáskodni, a következő alapfeltételekkel: egyedi csatlakozási pont, nem lakossági fogyasztó, 1 millió forint feletti éves villanyszámlával – és a napelem telepítésre alkalmas, jól tájolt tetőfelület is elengedhetetlen.

Az ENES-CE projekt keretében ennél sokkal kezdetlegesebb formában, de összesen négy energiaközösségi akció valósult meg Zuglóban: a “zöldüljünk együtt” és az ökotérkép segítségével minden zuglóinak könnyebb lesz megvalósítani a fenntartható életmódot, immár 25 középület energetikai adatait követik, és egy közösségi bringatároló is létrejövőben van.

A szakértői kerekasztal-beszélgetések során jó néhány érdekes kérdést jártunk körül, többek között az alábbiakat:

  1. Mitől lesz jól működő egy közösség? – Kell egy közös ügy/cél, kell egy ötletgazda és/vagy hiteles vezető személyiség, kell egy csapat – amit a közös cselekvés, sikerélmény (vagy akár akadályokon való átvergődés) tud leginkább összekovácsolni. Nagyon fontos tisztázni minden résztvevő számára, hogy mi és miért készül, történik. A bátorság, a kitartás, a jó kommunikáció és a bizalom elengedhetetlen!
  2. Miért éri meg építeni a helyi értékekre és tudásra, miért érdemes helyi ügyeket felkarolni? – Mert van egy közös alap, kötődés, ami a bizalmat és az elköteleződést megalapozza, az információáramlás kötetlen, szerves módjai csak helyileg működnek (kocsma, bolt), erősebb lehet a tulajdonosi szemlélet.
  3. Miért vonzó a zöld téma? – A gyerekek és a fiatalok (és a vagány felnőttek, idősek) között a környezettudatos életmód egyre inkább norma, pozitív asszociációk kapcsolódnak a zöld tevékenységekhez, azaz a „jót cselekszem” attitűd a mindennapok része lehet. Ráadásul számosítható előnnyel jár a családok rezsijében a takarékosság, az újrahasználat előnyben részesítése, a napenergia hasznosítás, a víztakarékos technológiák és technikák alkalmazása – szóval az egész “zöldség”.

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.