Jó példák a szomszédból

Jó példák a szomszédból

Jó példák a szomszédból

Május 16-18 között MULTIPLY önkormányzataink számára tanulmányi kirándulást szerveztünk az ausztriai Stájerországban található Weiz-ba. A 12 ezer lelket számláló település, kis mérete ellenére számos olyan előremutató projektet és kezdeményezést valósított meg, melyek résztvevő önkormányzataink számára is inspirációval szolgáltak a hazai települések fejlesztéséhez.

Weiz ipari vállalatai nem csak a településen élők, de környékbeli falvak lakosait is foglalkoztatják, ebből adódóan az osztrák kisváros legnagyobb kihívását a település lakosainak és ingázóinak együttes autóhasználata jelenti. A 12 ezer helyi lakos mellett, napi szinten 9 ezren ingáznak a városba munkahelyükre és a helyi iskolákba, ezzel napi szinten szinte közel duplájára emelkedik a településen tartózkodók száma.

Az autóhasználat mérséklését komplex módon, a projektek összehangolásával, az önkormányzat elsősorban a gyalogos, kerékpáros közlekedés és tömegközlekedés ösztönzésével igyekszik elérni.

Erre a célra hozták létre és tartják fenn közösségi kerékpár rendszerüket, melyet részben EU-s fejlesztési, részben önkormányzati forrásból finanszíroznak. A kerékpármegosztó rendszerből normál és elektromos kerékpárok is kölcsönözhetők, a statisztikák szerint utóbbi örvend nagyobb népszerűségnek. A tavalyi évben 7000 használatot regisztrált az önkormányzat, a korábbi regisztrációs kártyakölcsönzésről applikációs megoldásra váltással pedig a fiatalok használati kedve is megnőtt.

Az egyéni gépjármű használatot a szintén Európai Uniós és önkormányzati finanszírozású e-autó megosztó rendszerrel kívánják csökkenteni. Az autók három állomásról, 1 órára 5 euróért bérelhetők és 300 km-ig az 5 eurós óradíjon belül használhatók, akár külföldre is, mindössze annyi kikötéssel, hogy a 3 fix állomás egyikén kell hagyniuk használat után a gépjárművet. Az autók bérlése előtt a regisztráltak egy oktatáson vesznek részt, mely során a helyi civil szervezetek és önkormányzat közös mutatja be az e-autók használatát. Az önkormányzat elmondása szerint néhány helyi lakos saját gépkocsit korábban kizárólag a hétvégi nagybevásárlások céljára tartott fenn, azonban mióta az autóbérlési lehetőség közösségi megoldással rendelkezésre áll, saját gépjárművüket eladták.

1. ábra. Közösségi kerékpármegosztó állomás Weiz-ban

Mivel a napi ingázók jelentős forgalomterhelést jelentenek Weiz utcáin, az önkormányzat az elővárosi vasút infrastruktúrájába is befektet, megállóit az ipari park és az iskolák könnyű elérése szerint alakítja. A helyi vasútállomást multi modális közlekedési központtá alakították, itt jelenleg vonat, busz, közösségi kerékpár és autómegosztó állomás is található. Mivel a település legfontosabb pontjai gyalogosan és kerékpárral 10-15 percen belül megközelíthetők, az önkormányzat a város közlekedés csomópontjában igyekszik az utazókat a városon belüli gyalogos és kerékpáros közlekedésre ösztönözni. A főbb pontok kerékpáros és gyalogos elérését kihelyezett táblák mutatják be vasútállomáson a város legfontosabb pontjaihoz valóeljutás idejével, a közben elégetett kalóriamennyiséggel, ezzel az utazók közvetlen is láthatják, hogy a rövid távokhoz nincs szükség saját autóra, minden megközelíthető klímabarát módon is és közben még az egészségükért is tesznek.

A vasúti síneken az esztétika és a természet közeliség sem utolsó szempont; a sínek közé a helyi klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó, szárazságtűrő növényeket ültetett az önkormányzat. Az önkormányzat elsődleges célját, vagyis, hogy a természetet visszahozzák a Weiz-ba erősítik a város méhlegelői is, melyet többek között az egyik e-autó parkoló mellett hoztak létre, a helyi éghajlatot kimondott kedvelő ’klímafák’ és virágos növények telepítésével.

3. ábra Virágos vasúti sínek Weiz-ban

Az önkormányzat klímavédelmi intézkedéseinek gyakorlati megvalósítása mellett, figyelmet fordít arra is, hogy az intézkedések híre eljusson a lakossághoz a helyi újságban és személet formálásukra is sor kerüljön. Utóbbi érdekében a város pontjain kihelyezett „Energiapontok” az egyes helyszíneken megvalósított projekteket mutatják be röviden, egy-egy táblán. A táblákon található leírások érdekessége, hogy azokat a helyi iskola diákjai fogalmazták meg, miután rövid leírást kaptak az önkormányzati projektről.  A városvezetés célja ezzel a gyerekek szemlélet formálásán túl az volt, hogy közérthetően mutassák be a helyi projekteket és a gyerekek, az intézkedéseket megismerve szüleiknek is hazavigyék a projektek hírét.

Szemléletformáló és oktatási céllal hozta létre az önkormányzat FunEnergy játszóterét a helyi iskola szomszédságéban, ahol játékos módon tanulhatják meg a gyerekek a fizika törvényeit, energiatermelés módját. A játszópark mellett található közvetlen az önkormányzat energia önellátó Gemini háza, amely aktívháznak minősül, vagyis több energiát, termel, mint fogyaszt. A ház tetején és oldalán is napelemek találhatók, a ház érdekessége pedig, hogy a napenergia termelés maximalizálása céljából a napfelkelte és nyugta között 360 fokos körben, folyamatosan a nap felé fordul. A Gemini ház 2001-ben lakóház céllal épült, a beköltöző család azonban nem igazán tartotta komfortosnak a folyamatos forgást, így az önkormányzat gyermekek oktatására, energiamúzeummá alakította az épületet. A házban 19 állomáson, plakátokkal és interaktív módszerekkel – például egy energiatermelő kerékpárral- vezetik végig a gyerekeket a megújuló energiaforrások és a fenntarthatóság világán. A múzeumot jelenleg helyi iskolák diákjai látogatják, ősztől viszont egész Ausztria iskolái számára nyitva áll majd.

4. ábra. Gemini ház

Facebook Comments