Szarvasi szemléletformáló programjaink

Szarvasi szemléletformáló programjaink

Szarvasi szemléletformáló programjaink

A KEHOP 1.2.1. ’Klímastratégia és szemléletformáló programok Szarvason, Hunyán és Csabacsűdön’ projektben klímatudatossági szemléletformáló programokat dolgoztunk ki és valósítottunk meg a települések lakói számára – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szerveztünk:

  • vándorkiállítást 22 helyi intézményben, ahol a klímaváltozás témájába hat darab, szemléletes és informatív roll-upot állítottak ki,
  • óvodásoktól főiskolás diákokig tanulmányi versenyeket, amelyek során a diákok a klímaválság témájához kapcsolódó rajz, fotó és ötletpályázataikat nyújthattak be,
  • a három település lakosai és önkormányzati dolgozói számára előadásokat és workshopokat, ahol az összegyűjtött információ és témához kapcsolódó észrevételek a végső  klímastratégiába is beépítették,
  • a középiskolásoknak filmvetítést, ahol az ‘Özönvíz előtt’ című filmet nézték meg, és a film előtt-után kérdőívet töltöttek ki.
  • a legkisebbeknek pedig közös játékokat, rajzversenyeket. 

Megjelentettünk egy szemléletformáló klímavédelmi kiadványt: Bajban a klíma, mit tehetünk?

A fotópályázatra beérkezett fotókon látszik, hogy a gyerekek fontosnak tartják a minél zöldebb, fás-bokros-virágos környezetet, amely árnyékot adva segíti a nyári forróságok elviselését és megköti a kibocsátott szén-dioxid egy részét is. Másrészt pedig felismerték a megújuló energiaforrások fontosságát, mert sok napelemet fotóztak.

A főiskolások már elgondolkodtatóbb fotókat készítettek az évszakok rendjének felborulásáról, az “igazi” tél elmaradásáról.

Szerencsére az ötletpályázatokon az egyéni felelősségvállaláson túl (takarékoskodjunk a vízzel, ne vásároljunk feleslegesen), leírták a gyerekek a javaslataikat az önkormányzatok számára is: legyen több szelektív hulladékgyűjtő, erdősítsen az önkormányzat, telepítsen napelemeket a középületekre, sőt csúszdapark helyett is pihenőparkot alakítson ki.

Természetesen a nyertes pályaműveket fenntartható díjakkal jutalmaztuk: újrahasznosított anyagból készült városi hátizsákot és napelemes telefontöltőt, Powerbankot kaptak.

Created with GIM

Facebook Comments