Tűkön ülve várjuk az új szeles szabályozás tervezetét

Tűkön ülve várjuk az új szeles szabályozás tervezetét

Tűkön ülve várjuk az új szeles szabályozás tervezetét

A kormánynak március 31-ig kell azt a módosított jogszabályt hatályba léptetnie, amely megszünteti a szélerőművek telepítésének szükségtelen korlátozásait. Az új jogszabály elfogadása előtt minimum 8 napot kell hagyni a tervezet véleményezésére. Az Energiaklubban már megindult a tippelés, hogy a véleményezhető tervezet csak március 24-én vagy már korábban megjelenik?

Szélenergiával foglalkozó hat új tanulmányunk egyike a társadalmi egyeztetés jelenlegi gyakorlatára és általunk javasolt módjára is kitér.

Milyen esetben van lehetőség véleményezésre, társadalmi egyeztetésre?

A jelenlegi szabályok szerint a tervezetek véleményezési határideje nem lehet kevesebb nyolc napnál, viszont nem kell társadalmi egyeztetést lefolytatni, ha az ország különösen fontos védelmi (pl. pénzügyi, környezetvédelmi) érdekeit veszélyeztetné. Ezekre az esetekre kizárólag indokolt esetben lehet hivatkozni.

Milyen formában valósul meg jelenleg társadalmi egyeztetés?

A minisztériumok saját honlapjukon, „társadalmi egyeztetés” menüpont alatt teszik ki a jogszabály-tervezeteket, az érdeklődők e-mail-ben küldhetik meg észrevételeiket általában a minimális nyolc napos határidővel. A honlap rendszeres figyelése vagy belső információkhoz való jutás nélkül valóságos egyeztetés nem tud megvalósulni. Ez a gyakorlat nem teszi lehetővé a vélemények ütköztetését és a konszenzus közös kialakítását.

Milyen elemekkel lehetne a társadalom szerves része a döntéshozatalnak?

  • előzetes tájékoztatással
  • megfelelő időzítéssel
  • konszenzuson alapuló végeredménnyel
  • online részvétel biztosításával

A tanulmány itt érhető el:

Facebook Comments