Globális széndioxid-kibocsátás 2022-ben

Globális széndioxid-kibocsátás 2022-ben

Globális széndioxid-kibocsátás 2022-ben

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) jelentése szerint újabb csúcsot döntött tavaly az energiatermelésből és ipari folyamatokból eredő globális CO2-kibocsátás. A Covid idején tapasztalt fellélegzés után ismét rekord mértékben terheljük a bolygót üvegházgázokkal. Igaz a prognózisoktól valamelyest elmaradt a tavalyi emisszió, köszönhetően a globális energiaválságnak.


A földgáz-égetésből eredő kibocsátások csökkentek: globálisan 1,6%-kal, Európában 13,5%-kal (!) Azonban a szén arányának növelése dupla akkora extra kibocsátás okozott, mint amennyit a földgáz esetében csökkentettünk. A kőolaj-égetésből származó kibocsátások még a szénnél is jobban emelkedtek, elsősorban a légi közlekedésnek köszönhetően.


Szektorokra bontva: az energiatermelés és a közlekedés kibocsátása jelentősen növekedett, míg az ipari termelés és az épületek energiaigénye és kibocsátása valamelyest csökkent.

Néhány jó hír:

  • a tavaly üzembe helyezett áramtermelő erőművek 90%-a már megújuló forrást használ
  • az EU CO2-emissziója 2,5%-kal csökkent tavaly
  • az EU-ban a szélből és napból előállított áram aránya meghaladta a földgázból vagy atomenergiával előállított áram mennyiségét

Nagyon úgy tűnik, ássuk a sírunkat.

Facebook Comments