Napfivér, szélnővér

Napfivér, szélnővér

Napfivér, szélnővér

A szél- és napenergia együttes hasznosítása Magyarországon


Az energiafüggetlenségre való törekvés fontos eleme az energiaellátás stabilitása, amit erősít a források diverzifikálása, különösen, ha hazai és ingyenesen rendelkezésre álló erőforrásokról beszélünk, mint a nap-, a szél-, a geotermikus vagy a biomassza/biogáz energia.


Miért érdemes több megújuló energiaforrást együttesen használni?

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, vagyis a napenergia és a szélenergia hasznosítására is igaz a rendszerek stabilitására vonatkozó alapállítás: két hektikusan működő/termelő rendszer együttes, egymás melletti termelése csökkenti a szélsőséges értékek számát és mértékét, kiegyensúlyozza a kilengéseket, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rendszert, egyszerűbb és olcsóbb szabályozást eredményez.

Mekkora mértékben vannak kihasználva hazánkban az említett erőművek?

Az éves kapacitásfaktor a hazai naperőműveknél 14% körül, míg a szélerőműveknél 22% körül alakul.

Az év mely szakában vannak a leginkább kihasználva?

A nap- és szélerőművek együttes csúcshozama március-áprilisban várható, amikor a szélerőművek még átlag fölött termelnek, míg a sok napsütéses órának és a hatásfok szempontjából fontos alacsonyabb léghőmérsékletnek köszönhetően a napelemek is kiemelkedően jól termelnek.

Mi jelenthetne megoldást az országos szintű szélenergia folyamatos termelésére?

Amennyiben az erőművek területi eloszlása egyenletesebb, jobban „kisimulnak” az időszakos és területi időjárási eltérések (felhős és napos, szeles és szélcsendes időszakok), és csökken az olyan időszakok gyakorisága, amikor egyetlen szélerőmű sem termel.

A hidrogénes technológia manapság egy egyre gyakrabban felmerülő téma. Fontos, honnan származik az előállításához felhasznált energia?

Természetesen. Az Energiaklub által a RePower projekt keretében készíttetett friss, hidrogénnel foglalkozó tanulmány eredményei alapján csak a zöld hidrogén jelenthet Magyarországon életképes alternatívát, és csak abban az esetben lehet ez gazdaságos, ha a hidrogén előállítását nap- és szélerőművek együttes termelése biztosítja.

Tanulmányaink az Energiaklub honlapjáról letölthetők.

Facebook Comments