UrbanFuture2023: fenntartható várostervezés a fullasztó melegben

UrbanFuture2023: fenntartható várostervezés a fullasztó melegben

UrbanFuture2023: fenntartható várostervezés a fullasztó melegben

Munkatársunk, Vedrődi Melinda beszámolója

Múlt hetem nagy része azzal telt, hogy az Urban Future 2023-as konferenciáján vettem részt. A POWERPOOR projekt keretein belül kiképzett, és munkánkhoz nagy mértékben hozzájáruló energiatámogató kollégával együtt előadókként szerepelhettünk a “Power switch: tackling the energy crisis with emissions in mind” szekcióban. Tapasztalatokat osztottunk meg energiaszegénység monitorozásáról helyi szereplők bevonásával, de hallhattunk egy energiaközösség alapításainak körülményeiről Chalki (Görögország) szigetén, Szingapúr városállam kihívásairól és portugál közösségi finanszírozási modellről. Ezt viszont nem a szokványos kérdés-felelet rész követte. A terem külön sarkaiba rendeződve vártuk a kérdéseket, a résztvevők pedig egyik sarokból a másikba sétálva érdeklődtek, ilyen módon is elősegítve az ébren maradást délután 16:30-kor a fülledt, meleg időben.

A konferencián több előadást is színesebbé tettek csoportmunkával. A klasszikus másfél órás helyben ülést és jegyzetelést egyre több helyen váltották fel a rövidebb prezentációk, ami után kisebb csoportokba rendeződve adódott lehetőség tartalmas beszélgetésre, kérdésekre. Az előadás végén a bátrabb lelkesedők összefoglalták a fő pontokat a többi csoport számára.

“Németország már felépült” – hangzott el Anastasia Radke, KVL Germany ügyvezető partnerének előadásában. Az építőiparban radikális változás előtt állunk – lineáris szemléletünket körforgásosra kell váltanunk. A berlini “egérbunker” megmentésének történetét hallottuk, melyet májusban avattak műemlékké. Építészek, műemlékvédők és különféle aktivisták csoportja tervezi az épület újrahasznosításának módját.

Németországban működik a Restado, jelenleg Európa legnagyobb online piactere körforgásos építőanyagok számára. Az online felületen a legkülönfélébb alapanyagokból válogathatunk – tégla és fa építőanyagok, járólapok, vagy akár egyedi dekorációs falburkolatok gazdagítják a kínálatot.

A londoni Paper Garden zöldség- és gyümölcságyások, kerti tavak, függőleges ültetvények és csirkék otthona a Daily Mail egykor papírraktárként használt épülete helyén.

A körforgásos építészet anyagi támogatásainak módjai közül a kedvezményes zöld hitel hangzott el legtöbbször. Tekintve a növekvő nyomást a társadalmi felelősségvállalás iránt, a bankok egyre inkább a fenntartható, zöld területekbe fektetnek. A közeljövőben valószínűleg kedvezményes hitelkonstrukciók lesznek elérhetők újrahasznosított alapanyagokból történő felújításra vagy épületek használatának újratervezésére bontás helyett. Amennyiben tudunk változtatni a lineáris személetünkön az építőiparban, akkor egy életciklusa végén lévő épületnek is jelentős értéke lehet alapanyagként. Fernando Ortiz Monasterio építész Via Verde ötlete 2016-ban merült fel, amely azóta több mint 1000, Mexikóváros körgyűrűjét tartó betonoszlopot alakított át több mint 60 000 négyzetméternyi függőleges kertté. A Via Verde ezt a zöldítést a város vagy a lakosok számára költségmentesen tudja biztosítani. Az átalakított terület egy részét ugyanis kereskedelmi szponzorációra és reklámozásra fordítja. “Lehetünk ellenségek, vagy lehetünk barátok. Én optimista vagyok, és hiszek az együttműködésben.” – válaszolta Ortiz Monasterio a projekt ellentmondásosságát és a nagyvállalatokkal sokszor kapcsolatba hozott greenwashingot tárgyaló kérdésre.

Forrás: viaverde.com

A konferencia helyszínlátogatásokkal zárult: nekem a Heinrich Feess GmbH épülethulladék újrahasznosító telepén volt szerencsém “tárlatvezetésre”. Fő tevékenységük a földmunkák, a bontás és az újrahasznosítás. A nyersanyagok feldolgozásával valódi, alternatív építőanyagot szolgáltatnak. Elmondásuk szerint a Németországban keletkezett szemét több, mint 50%-a ásványi jellegű, ami 2020-ban közel 220 millió tonna volt. Fontos lenne az épület tervezésénél is figyelembe venni az építőanyag összetevőit és arra törekedni, hogy a jövőben csakis 100%-ban újrahasznosítható építőanyag-hulladék keletkezzen. Egy ilyen feldolgozótelep 30-50 km-es körzetben működik hatékonyan, ugyanis a szállítás így még optimális.

Forrás: saját fotó
Forrás: saját fotó
Forrás: saját fotó

Mindezen felül rengeteg szó esett még az energiaközösségek fellendüléséről, a networking fontosságáról és arról, hogy vajon a klimatizáció hiánya a konferencián környezettudatos döntés, vagy szervezési melléfogás volt-e.

Facebook Comments