Hogyan finanszírozzuk a klímasemlegességi törekvéseinket? Megnéztük a zágrábi jó gyakorlatokat

Hogyan finanszírozzuk a klímasemlegességi törekvéseinket? Megnéztük a zágrábi jó gyakorlatokat

Hogyan finanszírozzuk a klímasemlegességi törekvéseinket? Megnéztük a zágrábi jó gyakorlatokat

A 2023. november 21-én megrendezett második Ready4NetZero webináriumon több mint 46 önkormányzati munkatárs és érdeklődő szakértő vett részt Horvátországból, Magyarországról, Lengyelországból és Romániából. Az esemény kiemelt témája Zágráb városa és annak pénzügyi stratégiája volt – hogyan használják a zöld átmenet támogatására. A napirend másik fontos témája Zágráb városának energetikai információs központja volt, amely a megújuló energiaforrásokról információt kereső polgárokat látja el tanácsokkal.

A webináriumot az Északnyugat-Horvátországi Regionális Energiaügynökség (REGEA) szervezte, munkatársuk, Tena Maruševac moderálta. A projekt célkitűzéseiről, az eddig megtett lépésekről, a nehézségekről és a jövőbeli tervekről Izabela Kuśnierz, a PNEC – Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” projektkoordinátora adott rövid ismertetőt.

A meghívott előadó Velimir Šegon, a REGEA általános igazgatóhelyettese mutatta be Zágráb pénzügyi stratégiáját az éghajlati átállási folyamat szempontjából. Külön részletezte az Európai Beruházási Bank által a Horizont Európa keretében irányított ELENA program által nyújtott támogatásokat.

Ismertette a REGEA által koordinált 4 legfontosabb projektet: a célkitűzések, a költségvetés és a finanszírozás, a kihívások, a cselekvési tervek és az eredmények részleteit. A New Light egy befejezett projekt, amely a közvilágítás rekonstrukciójára összpontosított Zágráb és Krapina-Zagorje területén; a RePubLEEc szintén lezárult projekt, amely a közvilágítás felújítását célozta Zágrábban; a PV Max 2024-ig valósul meg a horvátországi köz- és magánszektor bevonásával; a Za-Green 2023 májusában indult, amely a zágrábi épületek felújításába és a napelemek telepítésébe történő jelentős beruházásokat célozza.

NewLight projekt, Horvátország
PVMax projekt, Horvátország
RePubLEEc projekt, Horvátország
ZaGreen projekt, Horvátország

A résztvevők érdeklődve tettek fel kérdéseket a zágrábi intézkedésekről és az elért eredményekről, a megújuló energiaforrásokkal, a fűtési rendszerekkel, a középületek műszaki megoldásaival és a különböző fenntarthatósági stratégiák sikeres végrehajtásához szükséges tanácsokkal kapcsolatban. A webinárium felvétele a Youtube csatornán megtekinthető.

Ez a webinárium a második a 6 hasonló eseményből álló sorozatban, amelyek mind a Ready4NetZero projekt részét képezik. A következőre 2024. január 9-én kerül sor. Ez a kapacitásépítő program a Ready4NetZero projektben részt vevő városok önkormányzati munkatársait célozza meg, de nyitott más horvátországi, magyarországi, lengyelországi vagy romániai önkormányzatok munkatársai és külső szakértők számára is. A projekt az országspecifikus igények kielégítése érdekében személyes műhelymunkákat, online tréningeket, valamint tanulmányi látogatást szervez több németországi városba a jó gyakorlatok átadása és a tapasztalatok megosztása érdekében, a települési hosszútávú éghajlat-változási stratégiák kidolgozása és végrehajtása terén.

A Ready4NetZero egy EUKI által finanszírozott projekt, amelyet a lengyel “ENERGIE CITÉS” hálózat koordinál, a németországi Ecologic Institute, az ENERGIAKLUB, a horvátországi REGEA és a romániai Energy Cities részvételével. A Ready4NetZero célja, hogy támogassa a részt vevő országok városait a 2050-ig szóló klímasemlegességi stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában, és ezt a helyi vezetők, önkormányzati alkalmazottak és helyi érdekeltek ismereteinek és készségeinek fejlesztésével, a helyi hatóságok közötti tapasztalatcsere és párbeszéd elősegítésével kívánja elérni.

Facebook Comments