Miért nem épül Európában a beloruszhoz hasonló atomerőmű csak nálunk?

Miért nem épül Európában a beloruszhoz hasonló atomerőmű csak nálunk?

Miért nem épül Európában a beloruszhoz hasonló atomerőmű csak nálunk?

A fehéroroszországi Asztravec atomerőmű második blokkja, amely a tervezett Paks II-hez hasonlóan egy VVER-1200-as erőmű, november elején kezdte meg kereskedelmi üzemét. Ugyanezt a típust építik vagy tervezik építeni Bangladesben, Kínában, Egyiptomban és Törökországban, és tervezik Magyarországon is, de Európában sehol máshol nem. Hogy miért?

A közeljövőben egyetlen uniós ország sem fog Roszatom gyártású atomreaktort rendelni. Emlékezzünk a Hanhikivire, amelyet a Roszatom Finnországba gyártott volna le, de már a tervezési fázisban végeláthatlan késedelembe bonyolódott, mert a VVER 1200 nem felelt meg a finn és az uniós biztonsági előírásoknak. Több mint 600 módosításra volt szükség, és az orosz fél képtelen volt előállítani a szükséges dokumentációt. Alig néhány nappal az ukrajnai orosz invázió után Finnország lemondta a Roszatom reaktor megrendelését. Az okok sokrétűek: az Oroszországtól való teljes függés, az évtizedes építési idő, majd a szükséges karbantartási szolgáltatások az erőmű teljes élettartama alatt.

A szomszédos Litvánia sem örül az új belorusz reaktornak. Már az első blokk ellen is tiltakoztak, mert földrengésveszélyes területen épült, 50 kilométerre Litvánia fővárosától. Az első blokk építése meglehetősen botrányos volt: a reaktortartályt elejtették, és néhány alvállalkozó tapasztalat és engedélyek nélkül dolgozott.

Facebook Comments