Több természetet a városokba!

Több természetet a városokba!

Több természetet a városokba!

Nagy sikerű kétnapos műhelymunkát szerveztünk „Városok? Természetesen!” címmel, 28 résztvevővel, 13 város/kerület képviselőjével. A „Természetalapú megoldások a várostervezésben: ötlettől a megvalósításig” alcímmel megrendezett eseményre a szigorú feltételek ellenére is a vártnál jóval többen jelentkeztek, ráadásul az általánostól eltérően néhány betegség miatti kivételtől eltekintve meg is jelentek. Fontos tehát a téma és sok város megértette már, hogy a városlakók jólléte a természet segítsége nélkül nem lehet teljes.

Célunk az volt, hogy felvértezzük az önkormányzatoknál dolgozó szakembereket a természetalapú megoldások alkalmazásához szükséges technikai tudással és készségekkel.

A bemutatkozás során a résztvevőket kedvenc növényeikről is faggattuk: legnépszerűbbnek a tölgy és fenyőfélék bizonyultak 😊.

Az első napot a technikai alapismeretekre és a tervezési szempontokra szántuk, a résztvevők kipróbálhatták az Urban Nature Explorer programot (a Physi Kft. fejlesztése), ami 8 különböző indikátor mentén segít interaktív formában köztér-fejlesztést optimalizálni. Vajon fákat ültessünk, vagy szökőkutat tegyünk a térre? Egy esőkert még odafér? Mennyivel lesz jobb a hőérzet? És a biológiai sokféleség? A nap zárásaként csokorba szedtük a helyi szintre jellemző problémákat, akadályokat, de a lehetőségeket, megoldási javaslatokat is, hogy minél több természetalapú megoldás verhessen gyökeret a városi térségekben.

Közös helyzetelemzés

A második napon két csoportban a finanszírozással kapcsolatos kérdéseket és a kommunikáció, ill. közösségi bevonás témaköreit vettük górcső alá, számos gyakorlattal spékelve az előadásokat. Mindkét csoport meghallgatta azonban a panelbeszélgetést, ahol meghívott szakértőink (Bojár Iván András, 10 millió Fa; Szemerédi Dóra Diána, Gránit Pólus; Hornyik-Horváth Dorottya, EDC Debrecen; Erdei Balázs, Green Urbanics) azt boncolgatták, vajon mi fog rávenni egy vállalatot, hogy önkormányzati zöldfelületi fejlesztésekre pénzt adjon.

Panelbeszélgetés

Örömmel jelenthetjük, hogy van remény, a változó szabályozás, a kötelezővé váló fenntarthatósági jelentésekkel megnyitotta (vagy szélesebbre tárta) a kapukat. Sőt, valószínűleg sok vállalkozás örülne, ha a helyi önkormányzattól az ölébe pottyanna olyan zöld lehetőség, amibe bekapcsolódhat. Ez máris visszaigazolódott: Tatabányán, ahol rögtön a tettek mezejére lépett a műhelymunkán részt vevő ökomenedzser, és saját szavai szerint „legnagyobb meglepetésére” rövid időn belül jó arányban kapott pozitív visszajelzéseket a helyi cégektől: szívesen részt vesznek zöldfelület-fejlesztésben vagy fenntartásban.         

Rengeteg jó példával készültek az előadók, de a legjobbak persze azok voltak, amiket első kézből, egymástól hallottak az önkormányzati szakemberek. A záró körben mindenki komoly – egymást motiváló – vállalásokat tett, hogy mit fog csinálni, annak érdekében, hogy a városa a szó eredeti értelmében még zöldebb lehessen.

Idézet az egyik résztvevőtől: “Nagyon köszönünk mindent! (…) El voltunk kényeztetve mind kiszolgálás terén, mind pedig tudásátadás terén. Egy (két) szóval: SZUPER VOLT!”

Egy dolog maradt ki, de talán ezt a tél közepén érthető: nem néztünk meg élőben előremutatóan kialakított városi zöld oázisokat – kivéve épp a rendezvény helyszínén, a Benczúr utcában nemrég történt zöldfelület-fejlesztést, aminek részleteibe a VI. kerület főkertésze be is avatta a résztvevőket.

A program megvalósulását az INTERREG CE program tette lehetővé. A magyar partner részvétele a GreenScape CE projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A workshop előadásai az alábbi linkekről letölthetők.

Facebook Comments